23-11-2018

Оренда квартири: чи потрібний ріелтор?

ключі в руці

Зростання ринку житла веде до збільшення обсягу угод, пов'язаних з орендою житлової нерухомості. Різноманітність джерел інформації, що кричать про різні варіанти оренди, змушує розгубитися - яким джерелам довіряти і з яким власником квартири або будинку укладати договір.

Різноманітність джерел інформації може збільшити ймовірність успішного результату пошуку необхідного варіанту, але в цьому пошуку є кілька «тонких» моментів. Вони є як орендаря, так власника власності. Без досвідченого рієлтора з ними не розібратися.

Найважливіший аргумент за присутність на угоді юриста чи рієлтора – це бажання двох сторін уникнути шахрайства. Так, орендар може отримати зовсім інші умови оренди, ніж він передбачав, а також суттєві недоліки квартири, з якими неможливо буде жити згодом.

Огляд квартири перед укладанням договору оренди потрібно проводити в присутності трьох сторін - власника, майбутнього орендаря та рієлтора. Орендареві варто звернути увагу на наступні моменти:

  • ремонт в квартирі;
  • справність комунікацій (водопровід, каналізація, електропроводка);
  • відсутність «додаткових» орендарів;
  • умови платежу.

Якщо в процесі огляду квартири будуть виявлені недоліки, їх необхідно буде виправити. Деякі власники пропонують це зробити орендарям щодо майбутньої орендної плати, що обов'язково має бути прописано в договорі оренди. При цьому розмір орендної плати буде зменшено на суму, витрачену орендарем на ремонт та благоустрій квартири.

Для власника важливим стане збереження майна у процесі проживання у квартирі незнайомої людини, періодичність платежів та гарантія їх своєчасності.

На що ріелтор зверне увагу двох сторін:

  1. На наявність прав власності на житлову площу з боку власника.
  2. Укладання договору оренди, що враховує інтереси обох сторін.
  3. Форс-мажорні обставини внаслідок яких умови договору не можуть бути виконані.

За послуги ріелтора або юриста доведеться заплатити, але ця сума видатків виправдана, оскільки вона представляє оплату власних гарантій як для орендуючого житла, так і для власника нерухомості.

Раніше АН BFS роз'яснило за що рієлтор бере комісію при оренді житла.

Автор: Олександр Бєлов