06-11-2017

Оренда житла: за що рієлтор бере комісію?

комісійні ріелтору

Коли ви ухвалили рішення зняти житло, то вам слід зайнятися пошуками відповідного варіанту. Але в цьому і полягає каверза. На ринку оренди нерухомості агенти беруть комісійну винагороду за надання інформації.

Справа в тому, що багато людей бояться здавати свої квартири безпосередньо. Тому вони вдаються до послуг ріелторів. І всі ваші походи різними фірмами, які пропонуватимуть вам придбати список з телефонами власників квартир, дзвінки по оголошеннях, розклеєних на стовпах і надрукованим в газетах - все це, так чи інакше, приведе вас в агентство нерухомості.

Якщо ви знайшли квартиру самі, без посередників, то вам ще доведеться переконати її власника в тому, що ви благонадійна людина. Потім вам потрібно буде укласти договір, а це означає, що вам потрібно буде його взяти. Лише після цього ви зможете переїхати.

Звичайно, у цьому випадку ви зможете заощадити гроші у розмірі однієї щомісячної плати, яку вам довелося б віддати ріелтору. Однак хто стане на захист ваших інтересів, якщо справи підуть не так, як вам хотілося б?

Сьогодні ми чуємо стільки історій про те, що власники квартир спочатку здають своє житло в оренду, а потім докучають квартиронаймачам нескінченними візитами родичів, перевіряють весь час, чи на місці їх речі, весь час піднімають плату і т.д.

У результаті багато хто просто втікає від цих господарів подалі. Адже можна було підстрахуватися. Сьогодні багато солідних агентств нерухомості пропонують своїм клієнтам застрахуватися. Це означає, що якщо раптом виникнуть якісь непередбачені обставини і вам доведеться з'їхати з цієї квартири, то вам безкоштовно підберуть нове житло.

Виходить, що винагороду рієлтор отримує не лише за те, що він інформує клієнта, а й за те, що захищає його права при форс-мажорі.

Але іноді 100% комісія – це надто великий гонорар за таку просту роботу. Наприклад, якщо клієнт знаходить квартиру вже після першого перегляду, він може вимагати знижку. Це практикується давно.

Ріелтори теж повинні розуміти, що брати 100% комісію сьогодні, коли є багато загальнодоступних баз об'єктів нерухомості, просто непристойно. Якби це була якась фіксована оплата, яка не залежала від вартості оренди, то клієнти довіряли б ріелторам набагато більше.

Автор: Олександр Бєлов