23-10-2018

Про що домовлятися з орендодавцями квартири

договір з орендодавцем

Орендуючи квартиру, багато моментів потрібно обговорити «на березі». Боязкі люди часто бояться ставити питання і встановлювати кордони, недалекоглядні – просто не здогадаються це зробити.

Водночас на пострадянському просторі прийнято вважати, що якщо людина здає житло в оренду, то йому вже мають бути вдячні. Але він отримує за це гроші, і насамперед робить це через них, а тому зобов'язаний забезпечити певні умови для життя. Про це треба домовлятися, і на що звернути увагу.

Оплата. Цей момент обов'язково прописується у договорі, але іноді насправді умови змінюються. Наприклад, господиня дозволяє приносити гроші не 1-го числа, а 7-го, бо так попросив квартиронаймач, у якого зарплата 6-го, або раз-другий затримати ренту. Можливо, навпаки, в критичних випадках оплату можуть попросити раніше. У цьому немає нічого поганого, усі ми люди. Але треба домовитися, що про цінові питання повідомляється за тиждень або днів 10, щоб мати можливість кожній із сторін спланувати бюджет. Інше питання, коли йдеться про підвищення вартості оренди. Про такі речі повідомляють щонайменше за місяць, щоб була можливість підшукати нове житло та з'їхати, якщо не влаштує нова ціна.

Потрібно довідатись, чи немає у господарів близьких родичів без свого житла. Навіщо це потрібно? Просто раптово хтось із них може приїхати до міста, і квартиру віддадуть їм у користування, часто у стислі рядки мешканців попросять звільнити приміщення. Якщо є такий шанс (наприклад, донька-студентка навчається в іншому місті на передостанньому курсі), то через рік-півтора треба буде знову переїжджати.

Ключі. Зазвичай дають пару комплектів мешканцям та один залишають господарі у себе. Цей момент проговорити важливо, якщо раптові небажані гості – не гаразд.

Візити мають бути чітко регламентовані. Наприклад, один раз на місяць для отримання оплати. Деякі господині, особливо це стосується самотніх жінок похилого віку, які звикли все контролювати, можуть приходити і перевіряти: чи чисто в будинку, чи в тому складі живуть люди, як обіцяли, аж до перевірки шафок. Це цілковита нісенітниця і порушення особистого простору. Потрібно чітко сказати, що така поведінка є неприйнятною.

Ремонт. Одна річ, коли мешканці щось зламали – тоді й ремонт на них. Але буває так, що сусіди топлять, прориває трубу, течуть шви або шпалери відходять без жодної причини. Такі речі потрібно обговорити, адже квартира у власності господарів їм платять за проживання, і вони мають забезпечити комфорт мешканців та усунути проблеми, в яких вони не винні.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про те, які необхідно вжити заходів для безпечної оренди житла.

Автор: Олександр Бєлов