14-07-2010

Як законно виселити непорядного орендаря

орендар

Власник квартири, який здає її в оренду, на перший погляд, має стабільний додатковий і, в певному сенсі, «казковий» дохід – не вимагає виконання будь-якої роботи.

Але часто «казка» обертається тяжкою працею і часом навіть боротьбою за, начебто, по праву власнику нерухомість.

Про те, як захистити себе і свою нерухомість від недобросовісного квартиронаймача розповів адвокат, партнер юридичної фірми «Савченко та Оганесян» Антон Савченко, повідомили в Legal Marketing Solutions.

1. Що робити орендодавцю, якщо орендарі перестали платити і при цьому відмовляються виселятися із квартири?

Розглядаючи таке питання виключно з правової точки зору, орендодавцю є сенс звернутися до суду з вимогами:

  • розірвати договір оренди квартири;
  • примусово виселити орендаря;
  • стягнути з орендаря існуючу заборгованість за оренду квартири.

Додатково виникає можливість стягнути та інші витрати (моральні збитки, оплата послуг адвоката тощо).

Слід зазначити, що на сьогоднішній день у цьому питанні закон більше захищає орендаря, аніж орендодавця. Наприклад, якщо орендар вирішив виїхати з квартири, йому достатньо повідомити про це орендодавця за три місяці і на цьому все.

А в орендодавця менш гнучкі умови: власник, який хоче «вигнати» незговірливого орендаря, змушений звертатися до суду з вимогою розірвати договір оренди, до того ж, закон надає таку можливість лише у певних випадках:

  • якщо орендар не сплатив орендні платежі за шість місяців;
  • якщо договір оренди укладено менш ніж на рік, і орендар не сплачує більше ніж два платежі;
  • якщо орендар руйнує чи псує квартиру (будинок).

Також існує можливість вимагати розірвати договір у тому випадку, якщо орендодавець сам має намір жити у квартирі (будинку), проте, якщо орендар налаштований недружелюбно, зазвичай ця ситуація все одно вирішується в судовому порядку.

2. Чи може квартировласник виселити орендарів через суд, якщо:

  • квартира здається за законом та є нотаріально засвідчений договір оренди, в якому обумовлено умови одностороннього розірвання договору у разі несплати тощо;
  • є тільки ріелторський договір на здачу житла, укладений між орендарем та орендодавцем та з умовами одностороннього розірвання договору у разі несплати тощо;
  • взагалі немає жодного письмового договору.

Власник квартири може виселити свого орендаря лише на підставі судового рішення.

Необхідно зауважити, що договір оренди квартири (вдома) необов'язково засвідчувати нотаріально - досить простою письмовою формою, якщо, звичайно, це не договір оренди з правом викупу. У свою чергу, незалежно від форми, в якій укладено договір, закон забороняє одностороннє розірвання з ініціативи орендодавця, і навіть якщо така умова буде зазначена у договорі, вона не матиме юридичної сили.

Якщо сторони не уклали письмового договору, але фактично він виконувався, то такі відносини можуть прирівнюватись до договору оренди з усіма наслідками; при цьому якщо сторона (чи то орендар чи орендодавець) заперечує наявність усної домовленості, факт укладання договору допоможе встановити лише суд.

3. Яке покарання (штрафи та ін.) може понести орендодавець, який здавав квартиру і не сплачував прибуткового податку та про це дізналися відповідні органи?

Санкції порушення порядку ведення обліку доходів фізичних осіб передбачені у ст. 164-1 кодексу України про адміністративні правопорушення та можуть змінюватись від попередження до штрафу у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За несвоєчасну сплату податку платнику доведеться заплатити від 10 до 50 відсотків суми вчасно несплаченого податку.

Слід зазначити, що незалежно від накладення штрафу суму податку доведеться сплатити.

За матеріалами SV Development