26-01-2012

Сегментація ринку нежитлових приміщень

нежилі приміщення

Сегментами на ринку нежитлових приміщень, що становлять особливий інтерес для інвесторів, є торгова та офісна нерухомість. Така ситуація зумовлена ​​тим, що в процесі розвитку бізнес-середовища в нашій країні з'являється все більше нових компаній та здійснюється розширення існуючих.

Основними елементами ринку нерухомості є ринок землі, житла, оренди, незавершеного будівництва та нежитлових приміщень. Така сегментація відповідає чинному законодавству, що регулює купівлю-продаж та оренду нерухомого майна.

Сегментами на ринку нежитлових приміщень, що становлять особливий інтерес для інвесторів, є торгова та офісна нерухомість. Така ситуація зумовлена ​​тим, що в процесі розвитку бізнес-середовища в нашій країні з'являється все більше нових компаній та здійснюється розширення існуючих. З боку цих компаній зростає попит на високоякісні торгові та офісні приміщення, пропозиція яких ще залишається дуже незначною. Це, у свою чергу, стимулює розвиток будівництва великих торгових комплексів та бізнес-центрів. Такі значні, за розміром, забудови здійснюються в основному в столиці та деяких великих промислових містах країни, однак у малих містах об'єктами торговельного та ділового призначення продовжують залишатися реконструйовані промислові об'єкти та адміністративні будівлі.

Іншими перспективними напрямками у розвитку ринку комерційної нерухомості є сегменти готельного господарства та складських приміщень. Ці галузі ринку стають все більш привабливими для інвестицій, що обумовлено значною нестачею пропозиції та недостатністю попиту у відповідних видах послуг.

Аналізуючи стан ринку комерційної нерухомості, можна сказати, що з подальшим розвитком бізнес-діяльності в Україні він має тенденцію до зростання та активізації. Однак є й деякі труднощі, які здатні стримувати цей процес. Так, нестабільне економічне та політичне становище у нашій державі викликає неможливість точного прогнозування тенденцій розвитку на ринку нерухомості, що знижує інвестиційну активність та стримує приплив іноземного капіталу у розвиток сфери ринкових відносин.

Негативним чинником функціонування ринку комерційної нерухомості є відмінність його розвитку окремих регіонах. Різні економічні та природні умови, а також позиції місцевого керівництва у різних регіонах призводять до того, що у великих містах, обласних центрах будівництво, купівля-продаж та оренда нежитлових приміщень отримали активне зростання, а в деяких містах пропозиція на цьому ринку зовсім відсутня.

Автор: Олександр Бєлов