23-07-2018

Лідерство у бізнесі

лідер

Воістину щасливий та успішний той колектив, керівник якого є водночас і лідером цієї групи однодумців. Але такі щасливі збіги, на жаль, трапляються досить рідко.

Набагато частіше доводиться стикатися з ситуацією, коли, крім офіційного керівника в колективі, існує неформальний лідер. І якщо його позиція часто не збігається з думкою керівництва, конфлікту не уникнути.

Ще менше надії на успіх у тому колективі, де є кілька лідерів, що борються за першість у групі.

Так як же бути? Необхідно звернутися до останніх досягнень у галузі психології менеджменту. А саме скористатися тими прийомами, що їх пропонує ситуаційне лідерство.

Що це таке і з чим його їдять? Ця теорія заснована на переконанні в тому, що людина може і хоче розвиватися, тому не можна стверджувати, що існує єдиний вірний стиль управління, що сприяє цьому розвитку. Успіх менеджменту згідно з цією теорією полягає в умінні пристосовувати стиль керівництва до кожної конкретної ситуації. Тут знаходить своє відображення положення про те, що весь свій час і своє місце. Метод, який виявився неефективним в одній ситуації, найкраще спрацює в іншій. Керівництво колективом із молодих співробітників вимагає зовсім іншого підходу, ніж досвідченими співробітниками. У першому випадку необхідно проводити політику підтримки, а в другому – вже цілком можливе делегування.

Успіх будь-якого підприємства криється насамперед у правильно організованому менеджменті. Використання прийомів ситуаційного лідерства може зробити зовсім нове бачення місії керівника. Керівник відповідно до ситуації займає ту чи іншу позицію, виявляє відому лабільність, що тільки йде на користь спільній справі.

Таким чином, відповідно до сучасної теорії управління, успіх підприємства залежить від уміння керівника, що навіть не є за своєю природою лідером, правильно оцінити ситуацію і діяти відповідним чином. За правильного підходу до справи будь-яке Підприємство буде успішним.

Автор: Олександр Бєлов