23-04-2020

Чи можлива знижка на оренду житла в період карантину

знижки

Журналіст інтернет-видання UBR Денис Вергун одержав роз'яснення юристів щодо отримання знижки на оренду житла в період карантину в Україні.

Орендувати житло, і не платити гроші не вдасться. Можна розпочати переговори про зміну розміру оплати оренди.

Формулювання закону досить конкретне: до таких обставин віднесено «заходи, введені суб'єктами владних повноважень, якими забороняються певні види господарської діяльності з використанням орендованого майна». Тобто, закон поширюється на суб'єкти господарювання, а не на фізичних осіб.

Партнер ЮФ «Кушнір, Яким'як та партнери» Мар'ян Кушнір:

"Щодо оренди житла, зміни в оплатах можливі, але це виняткова компетенція сторін договору, на які не впливають нові законодавчі зміни".

Орендна плата – це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю. Розмір орендної плати може бути змінений за згодою сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько:

«Орендар має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном суттєво зменшилась. У разі оренди квартир орендар не припиняв користуватися нерухомістю і можливість користування майном не зменшилася».

Такої ж думки й інші юристи. До того ж, ухвалений закон не поширюється на громадян, які орендують квартири для власного проживання, ще й тому, що оренда або оренда не є діяльністю, яка потрапила під карантинні обмеження.

Юрист ЮК Legal House Михайло Гурін:

«Введений у країні карантин не обмежив громадян користуватися орендованим житлом, як вони це робили і до введення карантину, і вжиті обмежувальні заходи на них не позначилися».

Водночас у законі використано формулювання «має право вимагати», але це не зобов'язує орендодавця надати знижку орендарю квартири, якщо той не доведе, що не має можливості користуватися майном.

Іншими словами, хоч би як цього хотілося, використовувати майно і не платити гроші не вийде. Але у будь-якому разі орендар може розпочати переговори з орендодавцем щодо зміни розміру оплати оренди на період карантину та сподіватися на його розуміння.

Нагадаємо, орендар комерційної нерухомості вправі розраховувати на зменшення плати протягом усього часу, коли він не міг повноцінно користуватися майном – з 12 березня до закінчення карантину в Україні.

Підготував: Олександр Бєлов