17-04-2020

Орендодавців комерційної нерухомості зобов'язали йти на поступки

зниження орендних ставок

Верховна Рада України зобов'язала власників комерційної нерухомості йти на поступки орендарям щодо зменшення орендних ставок на час карантину.

Згідно з ухваленим 13 квітня законопроектом №3279-д, з моменту введення карантину та до його скасування плата за користування нерухомістю підлягає зменшенню на вимогу наймача, який веде підприємницьку діяльність з використанням цього майна.

При цьому орендар має право розраховувати на зменшення плати протягом усього часу, коли він не міг повноцінно користуватися майном – з 12 березня до закінчення загальнонаціонального карантину.

Кому належить

  1. Орендарі, які провадять підприємницьку діяльність з використанням об'єкта оренди, за умови неможливості використання такого майна через введені обмеження та/або заборони.
  2. Інші категорії орендарів, які прямо не передбачені у Постанові Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 р., проте які фактично не мають можливості використовувати майно, що орендується, через введені обмеження, можуть розраховувати на «орендну знижку» з урахуванням особливостей умов укладених договорів .

Кому не належить

  1. Орендарі, які фактично провадили діяльність з використанням об'єкта оренди у своїй господарській діяльності в повному обсязі.
  2. Суб'єкти господарювання, що орендують комунальне майно у територіальної громади.

Нагадаємо, експерти компанії Colliers International Україна повідомили про двох сценаріях відновлення ринку комерційної нерухомості

Підготував: Олександр Бєлов