16-04-2020

Коли чекати на відновлення ринку комерційної нерухомості

зростання ринку

Оптимістичний сценарій: після спаду в I-II кварталах можливе нейтральне економічне зростання у IV кварталі 2020 року.

Такий прогноз експертів компанії, що надає професійні послуги в галузі нерухомості та управління інвестиціями, Colliers International.

Турбулентність у сфері нерухомості обмежиться готельним сегментом, активами торгової нерухомості переважно з розважальною складовою, логістикою, яка залежить від товарів не першої необхідності.

Коментар керуючого директора Сolliers International (Україна) Олександра Носаченка:

«Навіть у разі додаткової фінансової підтримки чи пільг з боку держави структура споживання зміститься у бік базових потреб, збільшення витрат населення на охорону здоров'я. Сьогодні всі зусилля рітейлерів, зокрема в Україні, сконцентровані на збереженні свого бізнесу, а питання розвитку мереж зараз, швидше за все, будуть відкладені як мінімум до скасування карантину».

Менш оптимістичний сценарій: відновлення економіки від пандемії відбудеться не раніше за I квартал 2021 року.

"У цьому випадку наслідки відчують також ринки офісної нерухомості тих країн, де попит більшою мірою формують індустрії, найбільш схильні до ризиків - наприклад, авіакомпанії, туроператори, івент-агентства, банки, страхові компанії", - зазначив Носаченко.

На ринках капіталів можлива перерва в активності, проте ключові гравці продовжать інвестиційну активність, зосередившись на «безпечних» ринках, особливо щодо більш стійких активів офісної, складської, житлової та торгової нерухомості.

Раніше Тимофій Сікорський, партнер юридичної фірми «Салком», розповів щодо проблем оренди нерухомості в Україні в умовах карантину.

Підготував: Олександр Бєлов