10-02-2021

Правила 30/43% при оренді житла

житло

Коли ви приймаєте рішення про оренду житла, вам варто враховувати безліч важливих факторів: площу, розташування, зручності та, найголовніше, бюджет.

Сума на оренду безпосередньо залежить від доходу, не кажучи вже про решту щомісячних витрат, що буквально «з'їдають» вашу заробітну плату. Було б чудово, якби плата за оренду житла була предметом переговорів, як мінімум, на основі того, що вам здається розумним або скільки ви готові платити. На жаль, все не так просто.

Встановлена ​​орендодавцем ціна — це гроші, яку ви будете зобов'язані віддавати, і ніякої вигоди тут не має сенсу чекати. У будь-якому випадку визначення посильної для вас суми на оплату житла, — це математичне завдання, частково дотримання здорового глузду. Ось деякі міркування, які необхідно взяти до уваги при спробі визначити цю суму.

Правило 30% та правило 43%

Цілком ймовірно, що ви чули про загальне правило, яке свідчить, що на оплату оренди має йти 30% щомісячного доходу. Наприклад, якщо цей дохід становить 2500 доларів на місяць, то посильною сумою для оплати оренди для вас буде 750 доларів. Можна зробити розрахунок інакше - необхідно просто розділити на 40 річний дохід.

Незважаючи на все це, з правилом 30% виникають деякі проблеми - це правило просто не враховує решту боргів і витрат. Адже досить складно відкласти 750 доларів на оплату оренди, якщо вам необхідно вносити 500 доларів на погашення студентської позички щомісяця.

Має сенс вдатися до допомоги іншого правила - правила 43% (іншими словами, до правила ставлення боргу до доходу). Правило передбачає, що оплата оренди + всі щомісячні платежі повинні становити трохи більше 43% доходу. Наприклад, при щомісячному внесенні платежу за студентською позикою, що становить 250 доларів і платежу за автомобільний кредит, що становить 100 доларів, орендна плата в розмірі 750 доларів дозволить вам досягти цих самих 43%, що трохи більше суми, яку ви маєте намір витратити. За тих же кредитних витрат розмір посильної плати за оренду трохи знизиться приблизно до 725 доларів.

Так чи інакше, у більшості орендарів на оплату оренди йде не менше 30% доходу, а хтось витрачає набагато більше. Це є наслідком підвищених витрат на оренду у великих містах, результатом низького рівня резервів, культурного споживання та неймовірно високого попиту. Зрештою, ви вирішуєте, наскільки доцільно ухилятися від правил. Просто пам'ятайте, що зазвичай немає потреби погоджуватися на ту плату, яка вас просто «вичерпає». Також беріть до уваги суму, що витрачається на предмети першорядної важливості та на другорядні речі.

Оренда у великих містах

Посильна для вас сума на оплату оренди також залежить від місця вашого проживання — ті ж 750 доларів допоможуть вам у містах, що швидко розвиваються.

Пам'ятайте, що щомісячні витрати на оплату оренди є середніми. Ці цифри можуть трохи відрізнятися від того, що ви фактично побачите, коли приступіть до пошуку житла. Щоб визначити більш менш точну суму, приступіть до пошуку житла і спробуйте визначити середню ціну, керуючись загальною картиною. Також є ймовірність виявити, що фактична вартість об'єктів, що здаються в оренду, нижче або вище наведених у статті цифр.

Що робити, якщо плата за оренду надто висока

Якщо ви читаєте це і задаєтеся питанням, чи буде у вас взагалі можливість колись зняти квартиру, ви в цьому не самотні. Існує причина, через яку досі мілліалів називають «поколінням бумерангів»: через якийсь час після спроб жити самостійно практично всі вони повертаються до батьків. І якщо говорити відверто (цей варіант дійсно варто розглянути), безкоштовне проживання, хай навіть і в трохи стиснутих умовах, — досить ефективний спосіб заощадити і накопичити гроші, які пізніше будуть потрібні для оренди або придбання власного житла.

Раніше ми розповіли про кілька способи зниження вартості оренди квартири.

Автор: Олександр Бєлов