22-12-2015

Ситуація на ринку торгівельної нерухомості України

Торгова нерухомість

В останні місяці споживчий попит залишається на низькому рівні через те, що споживачі продовжували оптимізувати власні бюджети в умовах високої інфляції та зростання тарифів на комунальні послуги. Послаблення споживчого попиту позначалося на зниженні продажу рітейлерів: обсяг роздрібного товарообігу в м. Києві знизився на 16,4% у січні–вересні 2015 року.

У той самий час темпи падіння товарообігу сповільнилося протягом останніх трьох місяців, тоді як ритейлери адаптувалися до низького споживчого попиту, зосередившись оптимізації витрат і якісному маркетингу. Незважаючи на великий обсяг торгових площ, що були заплановані до виходу на ринок Києва, жодного професійного торговельного центру не було введено в експлуатацію протягом 1 кв. - 3 кв. 2015 року.

На кінець вересня 2015 року обсяг загальної пропозиції торгових центрів у столиці залишався незмінним на рівні 880 тис. кв. м., а показник забезпеченості якісними торговими приміщеннями становив 311 кв. м. на 1 тис. мешканців.

Незважаючи на відсутність нової пропозиції торгових площ у Києві в 1 кв. - 3 кв. 2015 року, на регіональному ринку відбулося відкриття ТРЦ «Форум Львів» (35 тис. кв. м. GLA) у Львові у вересні 2015 року. До того ж ТРЦ Hollywood Mall (43 тис. кв. м. GLA) у Чернігові було також введено в експлуатацію у 3 кв. 2015 року.

В умовах відсутності нової пропозиції торгових площ у Києві та відносної стабілізації попиту з боку рітейлерів, середня ринкова вакантність скоротилася на 1 п. п. у 3 кв. 2015. В результаті вакантність у найбільш успішних торгових центрах перебувала в діапазоні від 4–6%, тоді як індикатор вакантності в інших об'єктах коливався в діапазоні 9–1% наприкінці вересня 2015 року.

Орендні ставки загалом були стабільними протягом останніх трьох місяців через відсутність значних коливань курсу гривні до долара. Таким чином, базові ставки оренди приміщень у найкращих торгових центрах знаходилися в діапазоні 58 $ - 97 $/кв.м/місяць, тоді як орендні ставки в інших торгових центрах були на рівні 27 $-46 $/кв. для типової галерейної секції площею 100-200 кв. м.

Прогноз

Введення в експлуатацію кількох великих проектів, раніше запланованих на 2015 рік, було відкладено на 2016–2017 роки. В результаті прогноз нової пропозиції на 2015 рік було переглянуто у бік зниження: очікується, що до кінця року обсяг нової пропозиції торгових приміщень становитиме 40 тис. кв. м.

До кінця 2015 року очікується поступове скорочення вакантності у найкращих торгових центрах, тоді як вільних площ в інших торгових центрах побільшає, за умови введення в експлуатацію нових об'єктів.

Аналогічно орендні ставки у прайм-об'єктах залишаться на нинішньому рівні до кінця року, за умови стабільної гривні та поступового відновлення економіки.

За матеріалами CBRE.