22-08-2015

Зміни в іпотеці та розстрочку на українському ринку

калькулятор

Продаж квартир у розстрочку та іпотечні кредити просувалися активно ще рік тому. Але зараз спостерігаються деякі зміни за такого виду купівлі нерухомості.

Що ж змінилося?

Змінилися умови покупки на виплат – поетапну оплату забудовники пропонують лише до моменту введення будинку в експлуатацію. Ціни не фіксуються у гривнях майже у всіх забудовників. Також деякі компанії можуть запропонувати фіксовану ціну до кінця періоду будівництва об'єкта.

Від покупців потрібна оплата 50-70 відсотків вартості житла та наступні внесення суми вартості рівними частинами щомісяця або щокварталу до введення нерухомості в експлуатацію. Тим не менш важливим фактом є те, що забудовники в наш час більш поступливі. Вони готові укладати індивідуальні договори кожного клієнта.

Що змінилося за умов іпотеки? Річна ставка банків у середньому становить 23%. Вимоги для оформлення кредитів також високі. Банк «Укргазбанк» пропонує розстрочку тим, хто вносить від 30% повної ціни квартири одразу. Необхідно мати високий рівень офіційного доходу. Максимальний термін кредиту сягає 20 років. Ощадбанк вимагає внесення від 10% від суми вартості квартири на перших етапах. Пропонує Ощадбанк кредити на 20 років з річною процентною ставкою 19,5%. При покупці житла на вторинному ринку, процентна ставка дорівнює 19% річних, а умови іпотеки залишаються ті ж самі. Вимоги до позичальника як і цьому банку, і у інших високі, особливо це стосується щомісячного рівня доходу.

То що вибрати: розстрочку чи іпотеку?

Дуже невеликий відсоток людей зараз купують нерухомість у кредит. Частіше люди використовують розстрочку або ж повністю виплачують всю суму вартості житла. Пов'язувати себе зобов'язаннями ніхто не хоче у нестабільний час. Важливо не забувати про можливі ризики під час поетапного внесення суми оплати.

Експерти рекомендують такі дії при оцінці ризиків:

  1. Наявність фінансової компанії у структурі угоди. Чи має вона безпосередній зв'язок із забудовником Чи можливо, що вона є фіктивним посередником?
  2. Етап та стадія будівництва пропонованого об'єкта нерухомості. На етапі 40-60 відсотків готовності не варто вкладати гроші у такий проект. У цьому випадку забудовник може мати нестійке фінансове становище.

Незначна кількість людей також використовують іпотеку на купівлю нерухомості. Найчастіше люди віддають перевагу стовідсотковій передоплаті або розстрочці від забудовника.

Автор: Олександр Бєлов