20-12-2013

Які помилки припускаються позичальники, які вирішили оформити іпотечний кредит

помилки позичальників

Іпотечний кредит для багатьох людей — це єдиний вихід мати власне житло. Однак цей довгостроковий кредит вимагає від потенційного позичальника ретельного та серйозного підходу. Потрібно правильно оцінити свій фінансовий потенціал, зважити свої можливості. На жаль, багато хто не володіє достатнім рівнем фінансової грамотності, тому не може реально оцінити, наскільки складно буде виплачувати іпотеку. У результаті багато позичальників стикаються з труднощами виплати кредиту майже одночасно. Якщо кредит правильно підібраний, фінансові можливості оцінені правильно, то й виплачувати іпотечний кредит особливої ​​складності не становитиме.

Яких помилок припускаються позичальники?

Перша помилка позичальника, який вирішив оформити іпотечну позику, полягає в невмінні правильно спрогнозувати свої прибутки в майбутньому. За статистикою близько 2% банківських клієнтів зазнають певних труднощів із виплатами іпотечної позики незалежно від фінансової обстановки в країні. А це означає, що якщо раптом в економіці відбудуться кризові явища, то кількість позичальників, яким важко виконуватиме покладені на себе обов'язки з виплати іпотечного кредиту, буде значно більшою. Багато позичальників при оформленні іпотеки зовсім не замислюються, що можуть втратити роботу або народиться дитина, або станеться розлучення, а це скорочує дохід, отже, виникають проблеми з виплатою іпотеки.

Наступна помилка іпотечного позичальника, що часто допускається, — це неправильний вибір валюти при оформленні кредиту. Іпотечна позика, як правило, береться на тривалий термін, а за цей час може багато що змінитися. Майже завжди позичальники оформляють іпотечну позику в одній валюті. Якщо зміниться курс обраної валюти не на краще, то у позичальника цілком, ймовірно, виникнуть проблеми.

Не всі позичальники вміють грамотно розпоряджатися своїми фінансами, тому немає «фінансову подушку безпеки», тобто, в багатьох людей немає накопичень настільки необхідних на «чорний день». Фінансовий резерв позичальника має становити не менше піврічного доходу, що припадає на всю сім'ю. Якщо такі накопичення є, позичальник відносно безболісно переживе зміну роботи, тимчасову непрацездатність та інші життєві складності.

Позичальник повинен знати, що коли кредитна установа приймає рішення про видачу іпотечного кредиту, вона може змоделювати несприятливу ситуацію для позичальника, який повинен визначити варіант виходу зі складної ситуації. Залежно від відповіді, банк приймає рішення видавати або не видавати кредит.

Оформляючи іпотечний кредит, кожен позичальник зобов'язаний розуміти, що розмір щомісячних виплат має бути понад 45% від сукупного щомісячного доходу сім'ї. Це дозволяє зрозуміти чи переоцінює позичальник свої фінансові можливості чи ні.

Позичальнику, перед тим як ухвалити остаточне рішення про оформлення іпотеки, треба ґрунтовно підготуватися. Необхідно ознайомитися з відповідними законодавчими актами, що регулюють відносини між кредитною установою та позичальником, із правами позичальника на придбану в іпотеку нерухомість тощо. Тільки знаючи свої права, їх можна захищати.

Автор: Олександр Бєлов