19-01-2012

Рекомендації фахівців з оренди бізнесу

Поради Сергія Ткаченка, спеціаліста департаменту планування та маркетингових досліджень міжнародної корпорації "Соломон-груп".

Про ціну оренди

Основними факторами, що визначають справедливу ціну оренди бізнесу, визнано:

  1. Попит на цей бізнес;
  2. Справжній та майбутній прибуток бізнесу, наявність грошового потоку або можливість його залучення;
  3. Ризик неотримання доходів;
  4. Ступінь контролю за бізнесом та ступенем ліквідності активів.

Про терміни оренди

Якщо орендар планує займатися виробництвом, краще укладати договір оренди підприємства на тривалий термін. Якщо ж бізнес будується на посередницьких та консалтингових послугах, орендні терміни не мають особливого значення, оскільки бізнес посередника через відсутність виробничих потужностей та технологій більш мобільний.

Про матеріальні збитки

Орендареві потрібно уважно вивчити розділи договору оренди, де вказуються право та обов'язки орендаря, а також визначається, хто оплачує шкоду в тому випадку, якщо взяті в оренду матеріальні цінності, а також будівлі та приміщення постраждали або виявилися знищені з незалежних від орендаря причин.

Бізнес у найм. Дурнів немає!

Найпростіше знайти орендарів у сфері аптечного та грального бізнесу (мімікрірующего під інтернет-клуби). Потім у рейтингу популярності слідують сфера торгівлі та обслуговування.

Знайти офісні, торговельні тощо приміщення, необтяжені складним обладнанням, можна в агентствах нерухомості. Практично єдине джерело інформації про інші підприємства, що здаються — дошки безкоштовних оголошень в інтернеті. Слід шукати знову-таки або у розділі "Купівля, продаж та оренда бізнесу" або "Комерційна нерухомість".

Моніторинг показав, що в останній категорії оренда займає мізерну частку, яка вимірюється одиницями відсотків. Переважно здаються заклади громадського харчування, готельні об'єкти, підприємства автосервісу та склади. Про компанії з серйозними виробничими та кадровими ресурсами не йдеться.

"Бізнес – це не лише матеріальна база. Але також кадри та система взаємозв'язків з іншими підприємствами. Мені взагалі складно уявити, як орендувати бізнес, — зізнається Вадим Поляков, голова ради директорів компанії BPT Group, один із напрямків якої — супровід купівлі та продажу бізнесу - Якщо гіпотетично припустити можливість оренди бізнесу, то це вбивство для нього.У нашої компанії не було жодного випадку проведення операції з оренди бізнесу - не надходило запитів ні від клієнтів, ні від замовників. Якщо ж таке замовлення на серйозне Підприємство виникне, то це, швидше за все, буде формалізований намір відторгнути чужий бізнес, встановити контроль над активами та фінансовими потоками, тобто своєрідна схема відібрання». Тим, хто боїться відібрання підприємства, не варто ризикувати зі здаванням його в оренду.

За матеріалами АГЕНТ.ua.