16-01-2012

Комерційна нерухомість залишиться привабливою для інвестицій

комерційна нерухомість

Сприятливе тло для інвестицій підтримується, як і раніше, високим попитом на комерційну нерухомість. Такого висновку дійшли експерти Jones Lang LaSalle у прогнозі розвитку ринку преміальної комерційної нерухомості у 2012 році.

Ендрю Баррелл, голова відділу прогнозів, Jones Lang LaSalle, пояснив: "Різке погіршення економічної ситуації в Європі не могло не вплинути на прогнози розвитку ринку нерухомості. У 2012 році ми не очікуємо стрімкого зростання, проте прогнозуємо помірне зростання ставок оренди на преміальну нерухомість".

У середньому зростання ставок оренди в преміальному сегменті в Європі в 2012 році прогнозується на рівні 1-2%, тоді як у Москві та Санкт-Петербурзі показники можуть збільшитись на 4-10%, підрахували експерти Jones Lang LaSalle.

Згідно з прогнозами компанії, комерційна нерухомість прайм-класу буде більш стійкою до коливань на фінансових ринках, ніж під час попереднього глобального економічного спаду. Окрім того, очікується, що вартість основних активів у всіх секторах залишиться стабільною.

"У таких містах, як Лондон, Париж і Мюнхен, інтерес до нерухомості прайм-класу, як і раніше, значний. , а найперспективнішими цього року стануть основні центри Центральної та Східної Європи, наприклад, Москва та Варшава", - сказав Роберт Стассен, голова відділу досліджень фінансових ринків та інвестицій у країнах ЄМЕА, Jones Lang LaSalle.

Керівник відділу аналітики ринків торгової нерухомості та інвестицій компанії Jones Lang LaSalle, Росія та СНД Олеся Черданцева зазначила, що інвестори, які шукають високу прибутковість, усвідомлюють потенціал Росії. Так, ставки капіталізації у всіх секторах нерухомості Москви та Санкт-Петербурга, як і раніше, значно перевищують показники європейських ринків.

"Більше того, ми очікуємо на подальше збільшення вартості активів, оскільки, на відміну від Європи, російські показники, зокрема ставки оренди, ще не відновилися до передкризового рівня Згідно з нашими прогнозами, у 2012 році ставки оренди у всіх секторах комерційної нерухомості Росії продовжать зростати», - додала вона.

Незважаючи на те, що настрої інвесторів погіршилися через економічну невизначеність, ставки капіталізації у прайм-класі протягом року залишатимуться стабільними.

Ендрю Баррелл сказав: "Ставки капіталізації об'єктів прайм-класу залишаються привабливими та прибутковішими в порівнянні з іншими активами, тоді як вартість акцій на багатьох ринках залишається вкрай низькою. Незважаючи на цю оптимістичну картину, зберігаються й приводи для занепокоєння. 2012 рік характеризуватиметься ризиками , пов'язаними з невизначеністю в Єврозоні, де ще багато чого потрібно зробити для відновлення колишньої впевненості на ринках".

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.