22-08-2018

Партнерство у бізнесі: переваги та недоліки

партнерство у бізнесі

Відкрити власну справу – це нелегка справа. Перш ніж це зробити, потрібно обміркувати кожну деталь, кожну дрібницю такого рішення. Значно легше вести справиколи є з ким.

Але вибір бізнес-партнера — це не менш відповідально, ніж вибір чоловіка чи дружини. З ним теж доведеться ділитися всім і йти рука об руку складним кар'єрним шляхом. А також буде потрібна серйозна підготовка як моральна, так і фізична. Шансів впасти набагато більше, ніж піднятися, а особливо на самому початку. Тому потрібно продумати всі деталі та розставити пріоритети.

Переваги

Завжди треба розпочинати з позитивного. Можна виділити такі достоїнства партнерського бізнесу.

  1. Поділ вкладів. Якщо керівників двоє, то відповідно і вкладатимуся двоє. Так зменшується ризик втратити більше грошей у разі провалу.
  2. Ухвалення правильних рішень. Як кажуть у народі, одна голова добре, а дві – краще. Шляхом взаємних рішень знижується можливість на промах.
  3. Разом краще ніж одному. Ідеї ​​народжуються у кожного окремо, але поєднавши їх можна створити щось неймовірне та унікальне.
  4. У двох місцях одночасно. Це дуже корисно в умовах укладання угод. Коли одразу потрібно вирішити чи підписати кілька важливих договорів.
  5. Поділ відповідальності. Бути одному – це складно, з психологічного погляду. Але коли є партнер, то обов'язки розділені і голова завжди свіжа і сповнена рішучості.

Недоліки

  1. Неузгодженість. Це і в звичайних відносинах небезпечна справа, а вже в ділових - тим більше. Щоб уникати конфліктів, потрібно ще спочатку викласти та зафіксувати всі думки та цілі, щоб потім не було ні в кого претензій.
  2. Впевненість у компаньйоні. Щоб бути впевненим у завтрашньому дні, треба застрахуватись сьогодні. Мається на увазі, що є багато випадків, коли один виходить зі справи в середині. Цим він руйнує те, що будувалося роками. На цей випадок існують страховки, в яких чітко прописані усі права та обов'язки сторін.
  3. Дохід. Коли бізнес починає робити гроші, одразу з'являються розбіжності у поглядах. Кожному здається, що другий хоче його обікрасти. На цей випадок юристи рекомендують укласти угоди, в якій значаться конкретні суми, які належать кожному з власників.
  4. Амбіції. Їх ніхто не скасовував. Працюючи разом щодня, партнери неминуче стикаються один з одним. Необхідно будувати хороші взаємини, засновані на довірі та взаємовиручці.

Як не допустити розбрату

  1. По-перше, обговорити кожну дрібницю. Починаючи з ідеї, закінчуючи розділом дивідендів.
  2. По-друге, будь-які домовленості лише через юриста. Це допоможе захистити себе від будь-яких ситуацій.
  3. По-третє, вміти слухати та чути один одного.

Підсумовуючи, слід зазначити, що партнери – такі ж люди, як і всі. Кожній людині властиві свої надії, плани та концепції. Тому перш ніж відкрити бізнес на двох, потрібно добре все обміркувати.

Автор: Олександр Бєлов