22-04-2020

Інвестиції в європейську комерційну нерухомість б'ють рекорди (I квартал 2020 року)

AZ Tower

У I кварталі 2020 року обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у Європі досяг 84,8 млрд євро – зростання на 51% на рік. Ці показники перевищують попередній максимум І кварталу 2015 р. Зростання відзначено практично на всіх європейських ринках.

Про це повідомляє CBRE у огляді Europe Real Estate Investmentin Q1 2020.

Пшемислав Феліцький, голова інвестиційного відділу CBRE:

«Рекордні результати першого кварталу показують, наскільки більшим був апетит глобальних інвесторів у нерухомість. Звичайно, з березня ми спостерігаємо явну зміну настрою через спалах епідемії коронавірусу та її вплив на людей, компанії та економіку по всій Європі. Наслідки цього явища будуть видні лише у наступних кварталах. Ринок нерухомості вступив у період невизначеності, пов'язаний з коронавірусом у дуже гарній формі, що у довгостроковій перспективі дозволяє нам зберігати оптимізм».

Було відзначено значне збільшення обсягу інвестицій, у тому числі у Великій Британії, де вартість транзакцій склала 17,2 млрд євро, що на 33% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це збільшення у Великій Британії є результатом, серед іншого, більшої політичної стабільності після результатів парламентських виборів у грудні. Високі показники також було зафіксовано у Німеччині, Франції та Іспанії – зростання на 97, 38 та 54% відповідно. Ірландія зафіксувала зростання на 110% з обсягом 1,3 млрд євро, у Польщі зростання 109% з обсягом 1,7 млрд євро.

Високі результати в I кварталі 2020 року в Європі були частково спричинені затримками в угодах, укладених у попередньому році. Багато інвестицій було розпочато у другій половині 2019 року, але вони були завершені лише у перші місяці цього року. Однак навіть після коригування результату для великих транзакцій результат у I кварталі 2020 року все ще був на 15% вищим, ніж у аналогічному періоді минулого року.

Нагадаємо, обсяг інвестицій у комерційну нерухомість України у 2019 році. перевищив 130 млн ​​доларів.

Підготував: Олександр Бєлов