21-11-2019

Мін'юст України удосконалює контроль у сфері державної реєстрації

контроль реєстрації нерухомості

Для захисту від випадків несанкціонованого втручання у роботу програмного забезпечення Державного реєстру прав на нерухоме майно запроваджено додаткову перевірку справжності. Про це повідомила заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«Тепер для проведення реєстраційної дії нотаріусам та державним реєстраторам прав на нерухоме майно потрібно буде скористатися не лише кваліфікованим електронним підписом, а й підтвердити рішення за допомогою Google-ідентифікації за допомогою одноразового пароля. Для підключення нової функції користувач повинен завантажити на свій смартфон або планшет додаток, за допомогою якого буде відбуватися додаткова ідентифікація. Цей функціонал подібний до використання одноразового пароля в банківських системах, але більш захищений, оскільки відсутня необхідність пересилання пароля».

Такі оновлення посилять рівень безпеки даних Державного реєстру прав завдяки зменшенню можливості зловживань у разі проведення реєстраційних дій у випадках несанкціонованого доступу до робочого місця нотаріуса чи державного реєстратора прав на нерухоме майно.

«Наразі підключення до послуги додаткової ідентифікації здійснюється за бажанням нотаріусів та державних реєстраторів прав на нерухоме майно, проте невідкладно плануємо встановити цю опцію обов'язковим для всіх».

Нотаріуси та державні реєстратори прав на нерухоме майно можуть подати заяву про підключення до послуги додаткової ідентифікації, звернувшись до працівників відповідних регіональних філій ДП «НАІС».

Нагадаємо, на даними щоквартального звіту Міністерства юстиції України кількість завірених нотаріусами угод з нерухомістю в III кварталі 2019 року зросла майже третину.

Підготував: Олександр Бєлов