21-05-2019

Роботу ріелтором в Україні обіцяють зробити законною

агент з нерухомості

Фонд державного майна України розробив разом із фахівцями у сфері продажу нерухомості проект закону «Про брокерську діяльність у сфері нерухомості».

Сьогодні немає будь-якого законодавчого регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості, немає нормативної бази, яка б встановлювала загальні правила діяльності. А також не визначено правових наслідків за порушення законодавства. Це призвело до появи на ринку «сірих» ріелторів, діяльність яких не завжди якісна та професійна, і іноді навіть пов'язана з шахрайством.

Відповідно до закону, брокер ця особа, яка має трирічний досвід роботи агента з нерухомості, успішно склав кваліфікаційний іспит, отримала кваліфікаційний сертифікат брокера з нерухомості та інформація про нього міститься в Державному реєстрі брокерів з нерухомості та суб'єктів брокерської діяльності.

Проводити брокерську діяльність у сфері нерухомості може лише суб'єкт брокерської діяльності, який має у своєму штаті хоча б одного брокера з нерухомості.

Також закон передбачає агента з нерухомості, яким є помічник брокера. Агент повинен пройти професійну підготовку та отримати свідоцтво про проходження навчання.

Брокер зобов'язаний кожні три роки підтверджувати кваліфікацію шляхом складання кваліфікаційного іспиту. Кваліфікаційна підготовка здійснюватиметься навчальними центрами, створеними організаціями брокерів, що саморегулюються.

Регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості більшою мірою здійснюватиметься саморегулівними організаціями брокерів.

Державне регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості здійснюватиметься Фондом державного майна України, який має право анулювати дозвільні документи за порушення законодавства на підставі рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії. Комісія здійснюватиме контроль діяльності суб'єктів брокерської діяльності та брокерів з нерухомості.

Нагадаємо, В Україні з 1 березня 2019 року набрав чинності європейський стандарт до надання послуг агентів з нерухомості.

Джерело: І.О. Глави ФДМ України Віталій Трубаров.