17-02-2014

Чи варто винаймати квартиру через агентство нерухомості?

рієлтор з клієнтами

Молодим людям дуже важко придбати житло. Адже треба багато сил, часу та грошей. Якщо у вас з якоїсь причини немає жодного, то значить єдиний шанс для вас пожити в окремому від батьків житло це зняти квартиру. Але з чого розпочати і де знайти ці заповітні квадратні метри?

Найпростіший варіант це запитувати друзів та знайомих. Можливо, чиясь самотня бабуся чи тітка здає квартиру. Але на їхню допомогу не варто надто розраховувати, оскільки вони не мають особливої ​​зацікавленості в пошуку для вас вільного житла.

Більш перспективний варіант це самому купити газети чи журнали з оголошеннями та вивчити усі пропозиції щодо оренди житла. У більшості випадків у таких газетах містяться пропозиції самих власників. Звичайно, це величезний плюс особливо для вас як студента, тому що немає потреби платити відсотки за послугу як в агентстві нерухомості. Але тоді вам доведеться самостійно їздити та домовлятися з власниками квартир, оформляти договір та перевіряти всі документи на житло на свій страх та ризик. Якщо ж власник квартири виявиться, нечистий на руку, то й свої скарги та претензії пред'явити тоді не буде кому.

Можна скористатися й іншим варіантом - звернутися до міської бази житла, що здається. Однак тут потрібно заплатити відсоток за інформацію, що надається. Це найчастіше не більше 100 гривень. Крім усього іншого, може чекати на вас ще одна неприємність. Бази такі найчастіше застарілі чи містять недостовірну інформацію. Тому не дивуйтеся, якщо, прийшовши за обраною адресою люди, не надто будуть раді вас бачити. Вони взагалі можуть не знати, що їхнє житло здається. Пред'явити організації в результаті ви нічого не зможете, тому що ви платите за інформацію, і ніхто не дасть вам гарантії, що вона є достовірною. Ви підписали договір на надання інформаційних послуг та вам їх надали. Обговорювати тут вже нема чого.

Найнадійніший і перевірений варіант це, звичайно, агентство нерухомості. Комісія тут велика: 50% від укладеної угоди між вами та власником. Зате у вас буде орендоване житло. До того ж фахівець агентства несе всю відповідальність за угоду, що проводиться. Він перевіряє, чи справжні документи на квартиру, укладає угоду з власником житла. Як правило, всі варіанти квартир є чинними, тому що господарі квартир самі надають в агентство інформацію про свою квартиру. Крім того, вам не потрібно їздити за адресами за вас зробить це агент і в разі відповідного вам варіанту повідомить вам по телефону про те, що квартира знайдена. Вам залишиться лише під'їхати та укласти договір. Гроші з вас візьмуть тільки після підписання договору, а значить, ризик, що вас обдурять, буде зовсім невеликий. Напевно, тому сьогодні більшість людей вирішується на те, щоб скласти відповідальність і перекласти її в руки професіоналів.

Таким чином, агентство нерухомості це не тільки зручний, але і найбезпечніший спосіб орендувати житло. Всі угоди здійснюються згідно із законодавством, але, а якщо все ж таки трапиться якийсь конфуз, то ви завжди знаєте, де знайти допомоги та поскаржитися на недбайливого господаря квартири. Адже люди в агентстві мають досвід, отже, дозволять будь-яку ситуацію.

Автор: Олександр Бєлов