19-03-2013

Чого можна уникнути, працюючи з рієлтором?

рієлтор з клієнтами

Кожна людина, хоча б один раз у житті робить ту чи іншу операцію з нерухомістю. І ось, прийнявши рішення про купівлю, оренду, обмін або продажу нерухомості, перед ним постає питання: діяти самостійно чи звернутися за допомогою до агентства нерухомості?

Діючи самостійно, людина економить певну суму, призначену на оплату ріелторських послуг. Це є невід'ємним та, мабуть, єдиним плюсом самостійної роботи. Вибираючи такий шлях, сам учасник майбутньої угоди ризикує зіткнутися із шахрайськими діями з боку продавця, орендодавця тощо.

Розглянемо кілька варіантів, коли потенційний клієнт агентства нерухомості, відмовившись від допомоги ріелторів, може стати жертвою шахраїв.

Оренда житла

Найчастіше орендарі вважають за краще шукати житло для оренди через оголошення, розклеєні у місцях скупчення людей. Зателефонувавши за таким оголошенням, клієнту призначать зустріч десь біля кафе та запропонують його увазі список квартир, які нібито здаються у потрібному йому районі. Взявши список і віддавши за нього певну грошову суму, людина обдзвонюватиме зазначені варіанти, або відразу поїде за написаними адресами. Витративши багато часу, він зрозуміє, що жодна із зазначених квартир не здається або таких адрес і зовсім немає на карті Одеси. Так працюють інформаційні агенції.

Інший випадок, коли, орендувавши житло через випадкових знайомих, без підписання договору найму, людина заселяється у квартиру. Через короткий проміжок часу, з'ясовується, що до господаря квартири приїжджають родичі, і квартирант повинен терміново залишити житло. Або той, хто здав житло і не господар зовсім, а недієздатний родич господаря чи тут має місце неофіційна суборенда. Обидва випадки призводять до виселення квартиранта.

Придбання квартири

Вибравши варіант для придбання і відповідним чином уклавши угоду, покупець може зіткнутися з ситуацією, коли дана квартира не може бути продана справжнім продавцем. Наприклад, продавця офіційно визнано недієздатним, або квартира продана без згоди одного з подружжя або зовсім житло є предметом судової суперечки. Усі зазначені варіанти спричиняють визнання угоди недійсною та повернення квартири попередньому власнику. Таким чином, без обману купити квартиру можна лише за допомогою агентства нерухомості.

Купівля земельної ділянки

В даному випадку мають місце всі перераховані вище шахрайські дії з боку продавця, плюс – продаж ділянки по довіреності. У цьому випадку продавець, посилаючись на термінові справи в іншому місті, пропонує покупцю оформити на нього довіреність на ділянку, щоб вона самостійно займалася підготовкою документів для продажу, за що останній віддасть йому всю грошову суму до укладання угоди. Після оформлення довіреності та передачі коштів, через деякий час, продавець йде до нотаріуса та відкликає оформлену раніше довіреність. Таким чином, отримуючи і гроші та ділянку землі.

Подібних варіантів обману існує безліч.

Звичайно, у всіх наведених випадках можна спробувати повернути гроші за житло в судовому порядку, але є варіант простіше - уникнути даних ситуацій, спочатку звернувшись в агентство нерухомості.

Експерти агентства не допустять шахрайських дій із боку продавця, орендаря чи іншого учасника угоди. Звертаючись за допомогою до ріелторів агентства, клієнт може бути повністю впевнений у безпеці угоди.

Автор: Олександр Бєлов