21-09-2014

Кому краще довірити угоду із нерухомістю?

будинок на долоні

Операції з нерухомістю включають угоди з купівлі-продажу, обміну та оренди. І у більшості людей виникає питання - чи варто довірити супровід угоди ріелторам або все зробити самому. За будь-якого обраного варіанта є свої мінуси і плюси.

Вибравши самостійне проведення угоди, платити посереднику не доведеться. Але варто врахувати, що знадобиться чимало часу, а незнання юридичних тонкощів може призвести до плачевних результатів.

Довіривши проведення операції агентству нерухомості, здавалося б, всі питання будуть вирішені і, турбуватися нема про що. Але й у цьому випадку є ризик – цілком можливо нарватися на некомпетентного чи несумлінного фахівця. Тому при виборі агентства чи рієлтора необхідно бути дуже уважним.

Як відбувається угода?

Процес оформлення угод із нерухомістю відбувається у кілька етапів:

На початковому етапі йде пошук відповідного об'єкта. Список їх можна скласти самостійно, не вдаючись до допомоги спеціалістів. В даний час в інтернеті існує велика база ринку нерухомості, де можна знайти оголошення про купівлю квартири або іншої нерухомості. Але пошук може затягнутися надовго, тим більше, якщо встановлені певні обмеження в характеристиках та вартості нерухомості. Агентство нерухомості впорається з цим завданням у найкоротші терміни, оскільки вони мають ширшу базу даних. До того ж, практично відсутня ймовірність зустріти сумнівні пропозиції.

Другим етапом є підготовка документів до укладання угоди. На цьому етапі є дуже важливий момент – ретельна перевірка юридичної чистоти об'єкта. З цією людиною, яка не знає всіх нюансів, складно самостійно впоратися. Відповідно, це краще довірити фахівцям.

Третій етап – це укладання угоди, точніше, підготовка договорів та встановлення порядку оплати.

Заключний та найважливіший етап – державна реєстрація. Якщо попередні стадії оформлення правочину було проведено чисто, то і з державною реєстрацією не виникне жодних проблем.

Державна реєстрація є ключовим моментом у вчиненні правочину. Це обов'язкова умова, без якої угода не має законної сили. Жоден підписаний та нотаріально завірений договір не зобов'язує сторони передавати гроші та нерухомість відповідно, доки не буде проведено державну реєстрацію.

З усього сказаного вище висновок: юристи ріелтерських компаній допоможуть уникнути неприємних моментів і гарантувати чистоту угоди. Послуги таких компаній, звичайно ж, коштують грошей, але зважившись на самостійне ведення угоди, висока ймовірність втрати і грошей, і квартири. Заощадивши невелику суму, можна втратити все.

Автор: Олександр Бєлов