21-02-2022

Оренда квартири для кількох орендарів

квартира

Великі апартаменти завжди були не дуже успішними у лізинг-активах. Орендарі традиційно віддавали перевагу однокімнатним і двокімнатним квартирам, а власники великих квартир завжди змушені або довго чекати клієнта, або здавати квартиру дуже дешево. А з урахуванням, що продажна ціна у великій квартирі вища, а ЖЕК вимагає оплати на основі загальної площі, тож рентабельність завжди залишається низькою.

Допомогла, як це не дивно, криза. Більшість орендарів стали біднішими і звернулися до практики, давно популярної на Заході – разом винаймати квартиру. Потрібно подивитися на вартість оренди недорогого житла. Однокімнатна квартира в житловому районі обійдеться в 9-10 тисяч гривень на місяць, найдешевший варіант – 5000, двокімнатна коштуватиме 10-11 тисяч, «троячки» коштують тисяч 13-14. Відомо, що при покупці трикімнатна квартира коштує майже так само, як дві однокімнатні. Тож якщо продати велику квартиру та купити дві невеликі, замість 14 000 вже можна отримати понад 20 за оренду. Але найголовніше: ці ціни вже враховують, що квартирантів буде багато.

Трикімнатна квартира при здачі в оренду 5-6 орендарям зросте в ціні приблизно на 30%. Чотирикімнатна квартира може додати і всі 50%. І при цьому господар квартири залишається в курсі, скільки людей і хто саме там мешкає.

Які ж апартаменти ідеально підходять для кількох орендарів?

Це потребує великих кімнат, звичайно, не прохідних. Просторі передпокій та коридори, а також велика кухня теж необхідні.

За словами знаючих людей, орендарі – люди без нервів, тому неподалік залізничного вокзалу або галасливого шосе спокійно знімуть відповідне приміщення. Єдина умова - ближче до інфраструктури, переважно не більше 5 хвилин пішки.

Власникам житла, яке не відповідає ідеальному, хвилюватися не варто – ринок «з'їсть» все! Немає особливих вимог з боку орендарів, головна умова, щоб кожен з них мав свою власну кімнату. Деякі люди звертають увагу на кухню. Тож якщо щось не ідеально, можна встановити трохи меншу ціну. Прохідна кімната, звичайно, не дуже зручна, але й такі квартири винаймають сім'ї з маленькими дітьми.

Чи потрібно якось готувати квартири до колективної оренди?

Зрозуміло, що сім'я з двох осіб використовуватиме одну кімнату як спальні, іншу як вітальню і т. д. Ліжко необхідне лише в одному місці, в інших – дивани, столи, шафи тощо. Якщо орендарі – «група друзів», ліжка потрібні в кожній кімнаті. Зазвичай навмисно не планують здавати квартиру компанії, тому спальних місць не вистачає. Однак це легко вирішуване. Відсутні елементи можна купити за рахунок орендарів. Можливі варіанти: або ліжка та дивани стають власністю квартирантів – не питання. Або належать господареві. І тут вони входять у рахунок оплати за квартиру. Наприклад, житло коштує 20 тисяч гривень на місяць, і меблі, що бракують, оцінюються в 10 тисяч, орендарі повинні купувати її самостійно, і власник протягом перших двох місяців бере з них 10 тисяч, а потім - домовлені 20000 гривень.

Раніше ми розповіли які квартири в оренду мають попит у студентів.

Автор: Олександр Бєлов

Читайте також