19-11-2020

5 порад, як стати хорошим орендарем

п'ять порад орендарю

Розуміння того, як стати добрим орендарем, допоможе вам налагодити позитивні стосунки з вашими сусідами та іншими людьми у вашому районі. Є чимало стимулів свідомо робити все можливе, щоб бути хорошим орендарем, і, на щастя, це справді не так уже й складно. Ось із чого вам слід почати.

1. Будьте чесні при складанні заявки

За найкращі квартири ведеться велика конкуренція. А коли справа доходить до того, щоб зайняти перше місце у списку претендентів на власність, може виникнути спокуса вдатися до обману. Ви можете сказати, що у вас немає домашнього вихованця, коли він дійсно є, або що ви не збираєтеся приймати постійних гостей, хоча ви знаєте, що ваша друга половинка житиме разом з вами. Все це може здатися досить незначним, але найчастіше через такі ситуації згодом і виникають проблеми. Як і у всьому іншому в житті, чесність – найкраща політика, коли ви хочете бути хорошим орендарем, і все починається з вашої заявки.

2. Не витрачайте на оренду більше, ніж можете собі дозволити

Золоте правило витрат на житло полягає в тому, що вони не повинні становити більше 30 відсотків ваших витрат щомісяця (або, іншими словами, не більше ніж 1/40 вашого річного доходу). Але у 2020 році, згідно з останнім звітом одного з університетів про житлове будівництво, дві третини сімей орендарів заробляли менше рівня середньої заробітної плати по країні. Оскільки ціни на оренду продовжують зростати, переважній більшості орендарів стає все важче дотримуватись правил 30 відсотків.

Тільки ви дійсно знаєте, скільки вам буде комфортно витрачати щомісяця, але згода на квартиру, яка невиправдано вимагатиме значну частину вашого доходу, може призвести до затримок та невиплат. Якщо ви хочете бути хорошим орендарем, то винаймайте житло за коштами, навіть якщо в результаті в квартирі відсутня та ж пральна/сушильна машина, без якої вам складно справлятися.

3. Не бійтеся попросити дозволу

Приказка «простіше вибачитись, ніж попросити дозволу» не застосовується до відносин орендодавець-орендар. Якщо ви хочете пофарбувати стіну, завести кішку або модернізувати світильник, що існує, але не впевнені, чи дозволено вам це, запитайте про це орендодавця, перш ніж переїжджати. Будь-які винятки з того, що зазначено у договорі, мають бути узгоджені між вами у письмовій формі. Невиконання цієї вимоги може призвести до серйозних санкцій, включаючи штрафи або виселення. Це також підірве довіру до вашої здатності бути добрим орендарем. Керівні принципи, що стосуються ваших взаємин з орендодавцем, орієнтовані на бізнес, тому не робіть припущень про те, з чим ваш орендодавець погоджується, тільки тому, що ви в добрих відносинах.

4. Повідомляйте про необхідність обслуговування вчасно

Вам може здатись, що орендодавець не хоче, щоб ви турбували його з приводу технічного обслуговування. Насправді набагато краще з його боку знати про проблему і усувати її відразу ж, як тільки вона виникає, ніж дозволяти їй «гноїтися» і потенційно перетворитися на щось ще. Це особливо вірно, якщо проблема пов'язана з нагріванням, охолодженням або витоком, і чим довше триватиме така проблема, тим важче буде впоратися з нею і тим дорожче вона обійдеться. Якщо щось зламалося, повідомте про це орендодавця, щоб він міг вирішити цю проблему.

5. Спілкуйтесь відкрито та прямо

Говорячи про проблеми, як і у випадку із запитами на обслуговування, завжди краще повідомляти про те, що відбувається, ніж дозволяти проблемам наростати. Повідомте орендодавцю, якщо у вас є проблеми з кимось із сусідів, або якщо є якісь інші проблеми, які впливають на вас та ваше задоволення умовами проживання. Завжди краще висловитись і повідомити орендодавця, що відбувається, тим більше, що багато проблем необов'язково мають на увазі необхідність його присутності. Найкращі орендарі – це ті, які не приносять особливого драматизму. Пам'ятайте, що відкрите спілкування про те, що відбувається, демонструє вашу зосередженість на рішеннях.

Раніше ми розповіли квартиронаймачам про трьох основних способах протистояння до підвищення орендної плати.

Автор: Олександр Бєлов