13-11-2020

3 способи протистояння підвищенню орендної плати

інвойс

Щодня кожен громадянин країни у тій чи іншій сфері стикається з підвищенням цін на певні види товарів чи послуг. Сфера нерухомості, а точніше оренди, не є винятком із цього правила.

Багато квартиронаймачів стикалися з дуже неприємною ситуацією у вигляді підвищення орендної плати. Особливо часто це трапляється після 3-5 прожитих у квартирі місяців та без договору, з угодою на словах. Більшість наймачів не намагаються протистояти цьому, тому що просто не бажають знову переїжджати. Вони покірно погоджуються і платять більше, ніж планували чи можуть собі дозволити.

Саме із таких ситуацій рятує підписаний сторонами договір. Завдяки йому можна орендодавцю вказати на Цивільний кодекс та нагадати, що законом заборонено піднімати плату у перший рік, якщо інше не передбачено договором. На підставі закону можна погрожувати йому судом. Насправді більшість власників це діє безвідмовно.

Основні способи протистояння

В орендних відносинах багато тонкощів та підводних каменів, які потрібно вміло оминати. Основний момент у боротьбі з підвищенням ціни на оренду є встановлення з власником житла грамотних та спокійних відносин, а саме:

  1. Важливо намагатися не завдавати власнику нерухомості незручностей. На практиці відмічено, що саме відповідальним квартиронаймачем орендодавці йдуть на поступки. Необхідно утримувати квартиру у відмінному стані, вчасно вносити гроші та виконувати всі прописані зобов'язання. Таким чином, можна зарекомендувати себе як чудового партнера, з яким не захочеться прощатися.
  2. Необхідно періодично спілкуватися зі своїм орендодавцем та бути в курсі можливого підвищення оплати з особистих спонукань. Наприклад, він копить на відпустку, а додаткове джерело доходу стане для нього виходом із ситуації. В цьому випадку варто вивчити ринок з аналогічними пропозиціями та надати власнику інформацію про те, що за такі ж гроші зараз можна зняти житло вище за клас, у кращому районі з відмінною інфраструктурою. Таким чином, можна не лише запобігти підвищенню ціни, а й задуматися про знижку з оплати.
  3. Не слід погоджуватися без торгу. Якщо в минулому між двома сторонами не виникало конфліктних ситуацій, то можна домовитися про плавне підвищення, що не надто вдарить по сімейному бюджету, або меншу суму, на яку розраховує власник.

Раніше ми розповіли, як розрахувати орендну плату. Адже орендодавцям потрібно знати, як проводити розрахунок орендної плати – від цього безпосередньо залежить їхній майбутній прибуток.

Автор: Олександр Бєлов