20-11-2014

Купуємо нерухомість у Швейцарії, країні надійності та стабільності

Шале з видом на Верб'є

Швейцарія по праву вважається однією з найсприятливіших країн світу для проживання. І це не дивно, оскільки кожен мешканець Швейцарії відчуває впевненість у завтрашньому дні. Відчуття стабільності багато в чому зумовлено багатством країни. У всьому світі відомі швейцарські банки, що символізують гарант надійності та прибутковості. Багато в чому такий рівень економічного процвітання послужило те, що Швейцарія протягом тривалого часу не брала участі у конфліктах з іншими державами.

Крім економічної стабільності та соціальної захищеності громадянина, у Швейцарії не менш привабливі та кліматичні умови. Мальовничі гірські рельєфи, свіже повітря, кристально чисті озера, різноманітна рослинність, м'який клімат — це Швейцарія. Все перераховане вище, безумовно, приваблює в цю країну не тільки туристів, а й тих людей, які наважуються залишитися в Швейцарії назавжди. Якщо ви дійсно вирішили обрати цю країну як своє постійне місце проживання, слід врахувати деякі особливості вибору нерухомості, якими поділилися фахівці компанії SharonoFF SA.

Користуйтеся захищеністю та стабільністю не лише у соціальному та економічному плані. Пам'ятайте, що гірськими краєвидами краще милуватися здалеку, намагайтеся селитися в безпечних місцях, де не сходять гірські лавини.

Для іноземних громадян є обмеження на купівлю житла у Швейцарії. Якщо вас немає посвідки на проживання, то згідно із законом ви не маєте права придбати нерухомість. Однак ви можете зробити трохи інакше. Щороку влада Швейцарії видає 1500 дозволів на купівлю іноземцями нерухомості як будинок для відпочинку площею не більше 1500 кв. м. Якщо у вас немає резидентської візи, то згідно із законодавством у своєму будинку ви зможете проживати протягом трьох місяців двічі на рік. Крім цього, ви можете придбати нерухомість з інвестиційними цілями, наприклад приміщення під офіс, готелі, ресторани. Для покупки такого типу нерухомості не потрібно отримувати дозвіл влади. Варто зауважити, що і придбаний будинок відпочинку, нерухомість, куплену з інвестиційними цілями, ми можете здавати в оренду.

Складніше придбати у Швейцарії земельну ділянку. Іноземний громадянин повинен прожити не менше п'яти років у країні та мати вагомі причини для покупки землі. Іноземні громадяни, які придбали нерухомість у Швейцарії, не мають права продавати її протягом 5–10 років. Однак з усіх правил є винятки: якщо у власника виникли проблеми зі здоров'ям чи фінансами вже після купівлі нерухомості, він отримує можливість продати її до закінчення цього терміну, але це відбувається за умови, що нерухомість використовувалася три чи більше тижнів на рік.

Будь-яка нерухомість потребує сплати податків. Річний податок на майно у Швейцарії, залежно від розміру вкладення капіталу, становить 0,2-0,6%. Поземельний податок залежить від вартості самого об'єкта та становить 0,3-0,5%. Слід врахувати, що якщо нерухомість, яку ви здаєте в оренду, не приносить жодного доходу, ви все одно будете зобов'язані сплачувати прибутковий податок. Крім цих податків, ви також маєте витрати на комунальні послуги, страховку, розмір яких залежить від метражу приміщень або від кількості кімнат.

Отже, якщо вас не лякають труднощі придбання нерухомості в такій країні, як Швейцарія, вам доведеться виконати такий алгоритм дій:

  1. Підписати договір про намір придбати нерухомість.
  2. Перерахувати суму застави за майбутню нерухомість. Потім цю суму буде переведено на банківський рахунок нотаріуса, який допоможе провести угоду безпосередньо у Швейцарії. Будьте готові до того, що його послуги треба буде сплатити окремо. Після цього вас зареєструють як власника у спеціальному реєстрі. При цьому з вас візьмуть комісію 0,25% від вартості нерухомості.

Варто зауважити, що частину суми, яка буде потрібна вам на придбання житла у Швейцарії, ви можете взяти в кредит. Можливість взяти іпотеку є навіть у іноземних громадян, проте її сума не повинна перевищувати 80% загальної вартості нерухомості. Мінімальна величина позики на нерухомість дорівнює 350 000 франків.

Як бачите, купівля нерухомості в Швейцарії для іноземця не найпростіше завдання, але докладені зусилля повною мірою окупляться, адже життя в цій країні сповнене задоволення та комфорту. Вам, безумовно, сподобається відмінний рівень життя в цій країні, високий рівень культурного розвитку. Крім цього, незважаючи на те, що ви є іноземним громадянином, ваше майно та капітал будуть захищені законом у повній мірі, ваша приватна власність буде юридично захищена, а податки, які ви сплачуватимете, набагато нижчі за податків на майно в інших європейських країнах.

Підготував: Олександр Бєлов