20-08-2014

Ринок офісної нерухомості в Україні: що відбувається в кризу

офіс

Ситуація у країні значно вплинула на активність орендарів офісних приміщень. На ринку спостерігається зниження кількості ротацій. Поглинання ринку порівняно з минулорічними показниками зменшилося на 45%. У структурі попиту, як і раніше, продовжують лідирувати компанії сфери інформаційних технологій, консалтингові компанії (юридичні, страхові та ін.) та ін.

Важливо, що всі трансакції над ринком пов'язані з переїздом, а чи не виходом нових компаній. За підсумками першого півріччя 2014 р. практично всі трансакції завершено у Бізнес-центрах "В" класу, у лідерах за обсягом поглинених офісних площ залишаються міжнародні компанії.

Ситуація в столиці

Столичний ринок офісної нерухомості за результатами першого півріччя суттєво збільшився. Обсяг завершених проектів склав 92 910 кв. м, у структурі якого домінують об'єкти класу "В": БЦ Форум Вікторія Парк, БЦ Лагода, БЦ Сігма, Офісний центр Домініон.

За інформацією керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктора Оборського, стан офісного ринку характеризується високою активністю девелоперів, що впливає на зростання нової пропозиції.

У структурі нової пропозиції домінують об'єкти класу "В". Тенденцією поточного року є згортання девелоперської діяльності в офісному сегменті внаслідок низької інвестиційної привабливості. Відбувається завершення поточних проектів за відсутності нових.

Вакантність

У зв'язку із зниженням активності орендарів на тлі зростаючої пропозиції спостерігається помітне збільшення рівня вакантності. За підсумками першого півріччя 2014 року вакантність у класі "В" склала 19,5%, що на 3,5% вище за попередній рік. У класі "А" 30% – на 4% вище за попередній рік.

Динаміка рівня вакантності

Орендна ставка

У класі "А" діапазон заявляється орендних ставок становить 25-40 $ за кв. м, у класі "В" 15-25 $ за кв.м. У зв'язку зі зміною курсу долара, керуючі компанії Бізнес-центрів пішли назустріч орендарям, зафіксувавши курс долара на рівні 10–11 грн., а у непрофесійних офісних об'єктах, у тому числі у класі "С", курс долара на рівні 8 грн., або надавши знижку 10-25%. Для нових орендарів рівень зниження орендних ставок становив 20–30%.

Експерти припускають, що у зв'язку з високим рівнем вакантності орендні ставки для БЦ класу "А" знижуватимуться.

Динаміка орендних ставок

Прогнози

Експерти компанії UTG кажуть, що Київ є дуже перспективним містом розвитку офісної нерухомості. Порівняно з іншими великими європейськими містами, у столиці України набагато менша насиченість професійними офісними та бізнес-центрами.

Подальший розвиток ринку значно залежить від того, що відбуватиметься у країні. Якщо судити з того, як ринок розвивався до кризи, можна робити дуже оптимістичні прогнози, адже вакантність тоді прагнула до нуля.

Незважаючи на поступове зниження, ставки оренди знаходяться на рівні середніх цін у європейських столицях та здатні забезпечувати високу прибутковість. Тому можна сміливо говорити, що ринок є досить перспективним.

За матеріалами Український бізнес ресурс.