20-05-2014

Як вигідніше купити первинне житло — безпосередньо у забудовника чи за допомогою агентства?

Вигідно купити житло

Існує міф, що купити квартиру безпосередньо у забудовника набагато дешевше та вигідніше, ніж вдаючись до послуг посередника. Адже якщо купувати нерухомість через ріелтерське агентство також доведеться оплачувати і послуги того самого агентства, а відповідно вартість житла, що купується, зросте. Але найчастіше це поширений міф має суто психологічне підґрунтя. Насправді ціни на ті самі квартири від забудовника в Одесі та в агентстві будуть, швидше за все, однаковими, оскільки все частіше послуги ріелтерських компаній оплачує не покупець, а продавець, те саме стосується й можливих знижок.

У кого більше варіантів вибору? У цьому питанні також існує кілька міфів, на які не варто спиратися при виборі варіантів купівлі нового житла.

Існує два варіанти продажу квартир забудовником

Перший, коли він виділяє кожному агентству нерухомості певну кількість квартир, які може пропонувати своїм покупцем. У цьому випадку посередник виставляє на продаж лише ці квартири і не зможе запропонувати клієнту щось інше від даного забудовника.

І другий варіант, коли всі агенції та сам забудовник спільно продають усі наявні квартири. Тоді всі учасники продажу певного житлового комплексу мають однакові можливості за пропозиціями. Але, як правило, ріелтерська агенція не обмежується пропозиціями від одного певного забудовника. Отже, вибір пропозицій у агентства все ж таки набагато ширший, ніж у одного, конкретно взятого забудовника.

І звичайно ж, не можна залишити поза увагою один із найважливіших моментів купівлі житла — безпечне укладання угоди.

Багато хто вважає, що купувати первинне житло набагато безпечніше. Таке житло не має жодної передісторії і, отже, надалі не спливуть всілякі проблеми. Насправді, свої підводні камені існують у цій сфері ринку нерухомості.

Відомо, що способів продажу недобудованого житла існує кілька і у всіх покупець виступає в ролі інвестора, а інвестиції завжди пов'язані з часткою ризику. Найчастіше забудовники не інформують своїх покупців про можливі ризики і цим інтереси інвестора залишаються без захисту. Таким чином, виходить що, наймаючи грамотного та професійного рієлтора, покупець захищає свої інтереси та права. Адже головним обов'язком посередника у разі ставати виявлення можливих ризиків і докладне інформування покупця.

Автор: Олександр Бєлов