20-01-2015

Як придбати нерухомість в Італії?

будинок в Італії

Купівля нерухомості в Європі вигідне вкладення коштів, а придбання власних апартаментів в Італії з чудовими краєвидами та історичними пам'ятками подвійно.

В Італії, на відміну, наприклад, від тієї ж Австрії, немає обмежень на придбання об'єктів нерухомості іноземними громадянами, однак у законодавстві країни прописано безліч нюансів щодо таких інвесторів.

З придбанням нерухомості в Італії у іноземних громадян можуть виникнути труднощі, зокрема фінансові, оскільки оформлення угоди обійдеться йому дорожче, ніж чистокровного італійця. До того ж, доведеться переплатити в майбутньому податок на майно. А якщо ви зберетеся здавати об'єкт нерухомості в оренду, то італійській державі при цьому ви повинні відраховувати від чверті до 45% отриманого доходу.

Отже, покрокова інструкція щодо придбання нерухомості в Італії:

  1. Виберіть місто, а потім і сам об'єкт нерухомості.
  2. Далі, у разі купівлі на вторинному ринку нотаріус повинен перевірити чистоту об'єкта, що купується.
  3. Вам потрібно відкрити банківський рахунок.
  4. Для подальшої сплати податків вам знадобиться присвоєння податкового коду.
  5. Внести передоплату за будинок, квартиру і так далі, якщо це потрібно за умовами попереднього договору на купівлю нерухомості.
  6. Якщо у вас на руках є вся необхідна грошова сума, можна обійтися без попереднього документа, а укласти стандартний договір. Він буде зареєстрований нотаріусом протягом кількох днів, проте отримати його на руки ви зможете лише за кілька тижнів.

Витрати, які потрібно буде понести:

  1. Послуги нотаріуса.
  2. ПДВ, 10% від встановленої у правовстановлюючих документах вартості майна.
  3. Іпотечний податок.
  4. Кадастровий податок.
  5. Гербовий збір.
  6. Послуги рієлтора.

Сплату всіх витрат перебирає нотаріус, але компенсує їх додатково замовник.

Італійський нотаріус має такі повноваження:

  1. Готує всі документи.
  2. Перевіряє обраний об'єкт на юридичну чистоту.
  3. Відповідальний за операції. Він має роз'яснити правничий та обов'язки всіх учасників угоди.
  4. Контролює всі операції між покупцем та продавцем. Переказ коштів із рахунку з цього приводу, перехід права власності на об'єкт за досконалою угоді.
  5. Організує передачу власності відповідно до чинного на момент вчинення правочину італійського законодавства.
  6. Перед підписанням зачитує умови складеного договору вголос у присутності учасників правочину.

Незважаючи на те, що придбана нерухомість в Італії не подарує вам громадянства цієї країни, така покупка має вагомі плюси, наприклад:

  1. Ви без будь-яких труднощів отримаєте багаторазову візу та зможете перебувати в сонячній Італії до 180 календарних днів.
  2. Маючи житлову площу в Північній або Південній Італії, вам буде простіше зареєструвати там свою фірму, а згодом і отримати дозвіл на проживання.
  3. Купівля нерухомості в Італії без посередників хороша, як об'єкт інвестицій. Зокрема це стосується Лігурії, оскільки вона є курортною зоною. Нерухомість у тій же Іспанії менш прибуткова та ліквідна.

Перш ніж, почати серйозні дії, необхідно ретельно ознайомитися з нинішньою ситуацією на ринку нерухомості в Італії і визначитися з тим, який саме об'єкт ви плануєте придбати.

Підготував: Олександр Бєлов