30-11-2011

Огляд пропозицій на ринку торгівельної нерухомості України

торговий центр

Незважаючи на високий загальновизнаний потенціал країни і попит, що поступово посилюється з боку ритейлерів, ринок торговельної нерухомості в Україні загалом залишається нерозвиненим з точки зору насиченості (Графік 8) та різноманітності форматів існуючих об'єктів (Графік 9).

Київ, Дніпропетровськ, Одеса, Харків, Донецьк та Львів є найбільшими містами України та привертають особливий інтерес до торгових мереж, девелоперів та інвесторів. У листопаді 2011 року загальний обсяг сучасних торгових приміщень у цих шести містах становив приблизно 2,6 мільйона кв.м або 325 кв.м на 1 мешканців (виходячи з офіційних статистичних показників чисельності населення). Цей показник включає всі об'єкти торгової нерухомості в місті площею від 000 5 кв.м, у тому числі торгові центри з великою кількістю орендарів, а також супермаркети/гіпермаркети, що окремо стоять.

З шести найбільших обласних центрів України ринок торговельної нерухомості найбільш розвинений у Києві, де загальний обсяг сучасних торгових приміщень становить близько 1 001 400 кв.м орендної площі, тоді як найменший абсолютний показник зареєстрований у Львові на рівні 206 540 кв.м. Виходячи з офіційних показників чисельності населення в кожному з аналізованих обласних центрів, найбільший обсяг ринку торговельної нерухомості з розрахунку на 1 000 мешканців було відзначено в Одесі на рівні 379 кв.м орендної площі, а найменший – у Харкові у розмірі 215 кв.м на 1 осіб населення.

Загальна пропозиція торгових площ у Києві та інших містах України сьогодні складається переважно з об'єктів другорядної якості, які класифікуються як торгові центри першого покоління. Водночас у країні зберігається дефіцит якісних великоформатних об'єктів торгівельної нерухомості. Торгові центри у форматах «рітейл парк» та fashion (factory) outlet поки не представлені на українському ринку.

Для більшості девелоперів та інвесторів, які оперують на українському ринку, сектор торговельної нерухомості є найцікавішим порівняно з іншими сегментами нерухомості, особливо щодо можливостей, представлених у містах з населенням понад 750 000 осіб.

Протягом перших трьох кварталів 2011 року загальна орендна площа нової пропозиції у сегменті торгової нерухомості у Києві склала близько 75 080 кв.м. Протягом періоду було відкрито другу чергу торгово-розважального центру Dream Town, якірним орендарем у якому є аквапарк. Також, були здані в експлуатацію продуктовий гіпермаркет Novus на Броварському проспекті та чотири невеликі торгові центри (inSilver, «Квадрат» на вулиці Оноре де Бальзака, «Лівобережний» та Victorio).

Серед найбільших об'єктів торгової нерухомості, відкритих у регіонах України у січні-листопаді 2011 року, необхідно відзначити ТЦ «Пасаж» у центрі Дніпропетровська, ТРЦ City Mall (черга 2) у Запоріжжі, ТРЦ «Донецьк Сіті» (черга 2) у Донецьку, ТРЦ «Україна» у Маріуполі та ТЦ «Галактика» у Кременчуці. Також, будівельні гіпермаркети мережі «Епіцентр» були відкриті у Кіровограді, Чернігові, Мукачеві (Закарпатська область) та Кам'янці-Подільському (Хмельницька область). Крім того, мережею Metro
Cash&Carry було відкрито нові оптові центри у форматі «МЕТРО База» у Тернополі та Луцьку.

У четвертому кварталі 2011 року заплановано відкриття ТЦ Ave Plaza та ТРЦ «Магеллан» (черга 1) у Харкові, а також ТРЦ Fabrika (черга 1) у Херсоні.

ТРЦ «Гулівер», раніше відомий також як «Еспланада» та «Континенталь», буде відкрито у Києві у 2012 році. За оцінками РТ2, існує висока ймовірність того, що ТРЦ "Мега-Сіті" (черга 1), який заявлено до відкриття у четвертому кварталі 2011 року, буде зданий не раніше наступного року.

У 2010-2011 роках багато девелоперів в Україні провели повторний аналіз ефективності своїх проектів у сегменті торгової нерухомості через ринкові умови, що змінилися. Ми вважаємо, що ця тенденція свідчить про позитивні перспективи розвитку цього сегменту в країні.

Хоча обсяг нової пропозиції у сегменті торгової нерухомості у Києві та інших містах України суттєво не змінився протягом 2011 року, ми очікуємо, що цей показник відчутно збільшиться у 2012-2013 роках.

За матеріалами компанії DTZ Research.