20-12-2012

Фахівці очікують зниження цін на оренду офісів у 2013 році

офісні будівлі

У компанії Colliers International вважають, що у 2013 році через збільшення пропозицій на ринку офісної нерухомості оренда офісів подешевшає.

Голова консалтингу та аналітики відділу послуг у сфері нерухомості компанії Ernst & Young в Україні Марина Крестініна також очікує, що у 2013 році вакантність може збільшитись до 20-25%.

"Ми не очікуємо зростання попиту на офісні приміщення. Нинішня економічна ситуація в країні не сприяє виходу на ринок нових компаній або розширенню вже присутніх в Україні, за винятком IT-сектору, що динамічно розвивається", — пояснює експерт.

2013 року девелопери планують здати в експлуатацію офісні центри загальною площею 250 тис. кв. м, каже директор департаменту офісної нерухомості Colliers International в Україні Павло Макуха. Для порівняння: цього року у столиці було введено в експлуатацію лише 150 тис. кв. м офісних площ переважно класу А та В, що вдвічі менше за заявлений девелоперами показник.

При цьому попит на оренду був невисокий – здати вдалося лише 110-120 тис. кв. м. Серед відомих проектів, заявлених до відкриття наступного року, найбільші офісні центри класу А – Gulliver (64 тис. кв. м), БЦ Сенатор (47,6 тис. кв. м), класу В – Сільвер Бриз (26 тис. м кв.

"Щоправда, із 250 тис. кв. м, які мають бути відкриті наступного року, відкриття близько 70 тис. може бути перенесене на 2014 рік", - зазначає Павло Макуха.

За даними компанії Jones Lang LaSalle, частка вільних офісних площ у Києві є однією з найбільших серед європейських столиць, що зумовлено повільним відновленням попиту та значним обсягом нової пропозиції. При цьому, за даними Colliers International, порівняно з минулим роком орендні ставки на приміщення практично не змінилися.

За інформацією Ernst & Young, середні орендні ставки у класі А на сьогоднішній день становлять $30-40/кв. м, у класі В – $20-30/кв. м на місяць (без урахування ПДВ та операційних витрат).

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.