20-08-2013

Інвестиції в нерухомість: переваги та недоліки

Будинки Бангкок

У вас з'явився вільний капітал, ховати який «під подушку» немає сенсу, а вкладати в банки чи інвестиційні фонди не хочеться, до того ж вони не викликають у вас довіри. Знову ж таки вас не влаштовують їх ставки, заплутаність і непрозорість. У цьому випадку вдалим вкладенням грошей стане покупка нерухомості: квартири, будинки чи земельної ділянки.

Найбільш ризикованим стане вкладення в землю через залежність її подальшої вартості від багатьох факторів, на які ви вплинути не можете. Купивши квартиру або будинок, ви можете не тільки користуватися ним як, власне, житлом, але і отримати з неї прибуток, орендуючи. Зрештою, завжди можна перепродати. Якщо ви вибираєте за мету інвестування здачу в найм, постарайтеся зважити всі «за» і «проти».

Однією з переваг вкладення в нерухомість є те, що немає необхідності приділяти надто багато часу контролю над активами, котируваннями, біржовими індексами тощо. При цьому ціна нерухомості постійно зростає, майже паралельно зростанню інфляції. Друга перевага – можливість удосконалення, і тим самим підвищення вартості об'єкта. Мінус лише в тому, що якщо гроші знадобляться терміново, ви можете суттєво втратити за рахунок зниження ціни для швидкого продажу.

Здавши майно в оренду, і отримуючи стабільний дохід, який перевищує всі відсоткові ставки банків, вам все ж таки доведеться перевіряти своїх орендарів: контролювати стан приміщення, приймати рішення в організаційних питаннях. А якщо вільного часу мало – це може стати проблемою.

Дуже приваблює придбання нерухомості за кордоном для оренди? Що ж, це дуже добре – отримувати дохід у надійній валюті. Головне, не забути докладно ознайомитися із законодавством країни, де будуть ваші активи, інакше можна не отримати бажаного результату і навіть зазнати збитків.

Будь-яке інвестування вимагає детального опрацювання та певних знань. Вкладення в нерухомість, у разі, не виняток. Зберіть максимально можливу кількість інформації про об'єкти та їх місцезнаходження, обміркуйте всі умови інвестування та необхідність додаткових вкладень: на ремонт, страховку тощо. Бракуйте перше, що трапилося, але і сильно не тягніть час, адже «ціна» ваших активів у застійний період падає. Усі ризики можна врахувати, отже не треба боятися. Загалом «хто не ризикує, той не виграє».

Підготував: Олександр Бєлов