27-11-2009

Через групу "Приват" з України тікають інвестори?

"Кабінет Міністрів розпочав запровадження спеціальної програми, покликаної сприяти залученню інвестицій в Україну", - повідомляє "E-news".

"Активізація роботи із залучення іноземних інвестицій в Україну пов'язана з різким зниженням динаміки припливу коштів. За даними Держкомстату, за 9 місяців поточного року іноземці вклали в нашу країну лише $3,9 млрд. Цей показник на 46,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Обсяг прямих іноземних інвестицій із країн Євросоюзу становив $3,1 млрд. грн. (мінус 55% порівняно з минулим роком), із країн СНД - $398 млн. (- 43%), з інших країн - $424,9 млн. (- 47,7%). Найбільше зниження надходження коштів було зафіксовано з популярного офшору - Кіпру. Обсяги вкладень із цієї країни скоротилися майже в 5 разів - до $554,8 млн. Росія зменшила прямі інвестиції в 3 рази - до $214 млн.

При цьому, незважаючи на поступове пожвавлення вітчизняної економіки, у ІІІ кварталі 2009 року в окремих країнах спостерігався відтік прямих інвестицій. Ця тенденція торкнулася двох держав з першої десятки найбільших "донорів" української економіки. Зокрема, відтік коштів у Швецію був невеликим - $2,7 млн. Набагато значніший цей показник у випадку з Росією. Сусідна країна "вивела" з України $62,8 млн.

Опитані газетою "Дело" експерти погоджуються, що зараз на інвестиційний клімат в Україні, окрім кризи, впливає політична складова. Екс-глава Фонду держмайна Михайло Чечетов додає, що ситуацію збільшує відсутність гарантій безпеки для інвесторів з боку України. Цей чинник найяскравіше проявив себе у випадку з Росією. "Останнім часом спостерігалося відразу кілька випадків, коли інтереси російських інвесторів в Україні обмежувалися. Зрозуміло, що мало хто хоче після цього вкладати гроші в нашу країну", - каже Чечетов.

Старший науковий співробітник Інституту економіки перехідного періоду (Росія) Сергій Жаворонков звернув також увагу на конфлікт навколо "Укртатнафти", де донедавна був присутній акціонерний капітал російської "Татнафти" та Мінземмайна республіки Татарстан (загалом - 47,4%). Нагадаємо, що зовсім недавно за допомогою судових рішень група "Приват" (здійснює оперативне управління "Укртатнафтою") досягла вилучення у росіян цього пакету. "У цьому випадку спостерігався повний правовий нігілізм", - вважає радник прем'єра з енергетичних питань Сергій Пашинський.

Інша російська нафтова компанія - "Лукойл" - постраждала в Україні від дій держпідприємства "Укртранснафта", що контролюється тим же "Приватом". Нагадаємо, оператор магістральних нафтопроводів самовільно змінив маршрут постачання нафти для підконтрольного "Лукойлу" Одеського НПЗ на користь тієї ж "Укртатнафти". "Останні події, пов'язані з дестабілізацією роботи Одеського НПЗ, безумовно, є поганим сигналом, який показує: в Україні ніхто не застрахований від несподіваних змін в умовах ведення бізнесу. Я думаю, компанія буде змушена заморозити подальші інвестиційні проекти в галузі модернізації Одеського НПЗ, які оцінювалися $500 млн., до з'ясування перспективної конфігурації поставок нафти на Підприємство", - вважає директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн", - також повідомляє "E-news".