19-12-2017

Мотивуйте персонал системою заохочень

система заохочень

Ні для кого не секрет, що будь-яка компанія, яка прагне досягти успіху, повинна мотивувати свій персонал для досягнення поставленої мети. Одним із способів мотивації персоналу є система заохочень.

Існують дві основні класифікації системи заохочення персоналу: матеріальна та нематеріальна.

Матеріальна система заохочення передбачає грошове винагороду у виконанні чи перевиконання плану продажу, укладання успішних угод, привнесення значного внеску у розвиток підприємства. Матеріальна винагорода пропонується у формі бонусів, премій, 13-ї зарплати, оплачуваних позапланових відпусток та санаторіїв та ін.

Матеріальна система заохочення ефективна тим співробітників, котрим мотивацією на роботу є підвищення рівня добробуту. Якщо для співробітника це неголовний стимул до виконання роботи, то належного ефекту цей спосіб заохочення не справить.

Нематеріальна система заохочення включає цілий комплекс різних способів заохочення персоналу. Їх можна використовувати разом чи окремо, залежно від виявленої мотивації конкретного співробітника.

  1. Усне заохочення керівника.
  2. Громадська похвала на зборах, визнання заслуг.
  3. Просування співробітника кар'єрними сходами.
  4. Навчання нових навичок за рахунок організації.
  5. Покладання на співробітника нових відповідальних завдань із незначним підвищенням на посаді.

Для того, щоб система заохочення працювала ефективно, необхідно регулярно проводити діагностику мотивації персоналу та атестацію. Добре, якщо в компанії є співробітник відділу персоналу, в основні обов'язки якого входить регулярна робота з розробки та вдосконалення системи заохочення персоналу.

Автор: Олександр Бєлов