19-11-2021

5 принципів успішних переговорів

переговори

Невід'ємна частина кожного бізнесу і будь-якої важливої ​​справи є переговорами між людьми. Вміти привернути до себе людину і завоювати її увагу дорогого варто. Що ж до правил ведення переговорів, то тут може бути неясності. Невід'ємна частина кожного бізнесу та будь-якої важливої ​​справи – це переговори між людьми. Існують чіткі правила та практики, що дозволяють покращити взаємозв'язок з партнером та привернути його до себе. Саме про такі принципи сьогодні й йтиметься.

Продумайте ваше спілкування

Для того, щоб переговори завершилися на вашу користь, потрібно все продумати заздалегідь.

Як правило, це процес у 3 етапи:

  1. Чітко визначте мету вашої розмови.
  2. Встановіть мету розмови вашого партнера.
  3. Створення стратегії переговорів.

Спочатку потрібно визначити цілі переговорів, скласти питання по темі та зрозуміти для себе варіанти того, як ваш співрозмовник повинен відповісти, щоб він погодився з вами.

Потім вам потрібно почути свого партнера, поговорити про його цілі, особисті уподобання, проблеми та інші важливі аспекти. Після того, як з'явиться повна ясність у цьому питанні, ви вже будете розуміти, які ваші цілі збігаються з партнером, що ви можете використовувати на свою користь і які рішення приймати далі.

І зрештою вам потрібно розробити стратегію ваших переговорів, ґрунтуючись на собі та партнері. Також необхідно перед зустріччю зібрати інформацію про партнера, щоб знати та розуміти людину ретельніше.

Маючи достатньо інформації і добре продумавши спілкування, ви легко складете цікаві та привабливі пропозиції для свого партнера і вже визначитеся, варто взагалі вести переговори з людиною чи ні.

Посміхайтеся та використовуйте гумор

Усміхнена людина краще схиляє себе, тому використовуйте це. Сміх та гумор допомагає відійти від теми та перепочити від постійних спроб вникнути у питання.

Але якщо вже вирішили пожартувати, то зробіть це з розумом. Спробуйте зв'язати гумор із головною темою вашої розмови і це добре вам обернеться.

Зробіть так, щоб партнер брав максимум участі у розмові

Для того, щоб співрозмовник був максимум уважний до вас і ваших слів, потрібно спочатку прищепити почуття подяки партнеру за те, що зустріч відбулася, і ви відповідаєте на його запитання. Крім того, якщо людина відчуває, що на запитання відповідають з радістю і не уникають їх, то взаємозв'язок та залучення до розмови відразу збільшується.

Ваше завдання виявити насамперед пошану до людини (якщо ви з нею зустрілися), слухати її уважно, відповідати на всі запитання та бути цікавим співрозмовником. Самому брати участь відповідно.

Не скаржтеся, пропонуйте вирішення проблеми

Кожен із нас часом потрапляє в неприємну ситуацію, де завинила інша людина. Нам може бути прикро та незручно через цей випадок. Але найголовніше, як ми реагуємо на ситуацію!

Можна одразу накричати на людину, принизити її гідності та звинуватити на повну. Але треба поставити запитання: чи буде мені краще від цього? У такому разі ви як мінімум зіпсуєте стосунки з людиною, і вона більше не захоче мати з вами справу. Увійдіть у становище людини. Прийміть його обставини і допоможіть знайти рішення. У такому випадку ваш зв'язок буде тільки міцнішим і надійнішим.

Правильно завершуйте переговори

Коли ви досягли угоди у переговорах – це лише початок шляху. Далі для вас відкриваються великі перспективи та чудові можливості в майбутньому. Не пропустіть шанс, використовуйте їх якнайшвидше.

Але дуже важливо правильно завершити розмову, даючи людині зрозуміти, що означає це завершення. Це може означати для людини те, що це ваша остання зустріч або подати знак, що ви серйозно налаштовані і не плануєте зупинятися.

Завершення переговорів є дуже важливим, оскільки це може позначитися на подальших зв'язках, які ви отримаєте за допомогою партнера. І щоб не втратити можливо вирішальні вам можливості, дайте відразу людині зрозуміти, що ви налаштовані серйозно, слухайте її уважно, відповідайте на всі питання відкрито і щиро. Звичайно ж, посміхайтеся і будьте на позитиві. У такому разі ви будете успішними у переговорах.

Раніше ми розповіли чому навіть найкращі рішення іноді не дають результатів.

Автор: Олександр Бєлов