19-07-2019

Чому облаштувати систему сніготанення — подбати про безпеку людей та довговічність будинку

система сніготанення

Кабель, що гріє, можна використовувати не тільки як нагрівальні елементи в теплому полі. На їх основі можна створити системи сніготанення або антизледеніння. Такі рішення застосовуються для обігріву відкритих майданчиків - наприклад, паркувань і доріжок навколо будинку або зовнішніх сходів, захисту від криги та бурульок краю даху та водостоків. Єдиний нюанс — кабелі, що гріють, повинні мати особливе обплетення, що захищає від ультрафіолету, атмосферних і механічних впливів.

Такі кабелі, що гріють, для зовнішнього застосування можна придбати в багатьох будівельних супермаркетах або інтернет магазинах. Наприклад, тут: https://teplyypol.kiev.ua/warm-floors/sistema-snegotayanie представлений широкий вибір різних виробників. Давайте розберемося, як працюють такі системи, та в чому їх ключові переваги.

Ні — ожеледиці, снігу та бурулькам!

Встановивши систему антизледеніння або сніготанення у приватному будинку, або в місцях громадського використання можна:

  • знизити ризик отримання травми людьми - не буде ожеледиці, не утворяться і не падатиме бурульки з даху;
  • захистити покрівельні матеріали та збільшити їх експлуатаційний період. Відсутність талої води - гарантія того, що вона не проникне в мікропори покрівельних матеріалів, і, розширившись при замерзанні, не деформує та не зруйнує їх;
  • отримати доглянуті територію біля будинку та поверхню даху без необхідності очищати їх від снігу, льоду та бурульок.

Витрати на облаштування залежатимуть від площі, вибору комплектуючих та нюансів укладання.

Принцип роботи системи

У таких системах потрібна присутність трьох складових:

  1. Гріючих кабелів для зовнішнього використання.
  2. Керуючого модуля – терморегулятора.
  3. Датчиків навколишнього середовища – температури та вологості.

Працює система дуже просто: при підключенні до джерела електроенергії кабелю нагріваються, а сніг і льоду починають танути. Тому поверхня з покладеними на неї кабелями залишається чистою та сухою. Більшу функціональність системі надає використання як датчика температури, так і датчика вологості. Це дозволяє більш точно подати сигнал на терморегулятор для увімкнення або вимкнення системи, що підвищує ефективність роботи.

У цілому нині принцип роботи аналогічний функціонуванню системи теплої статі.

Автор: Олександр Бєлов