19-03-2018

Інвестори вкладають у складську та індустріальну нерухомість EMEA

в регіоні EMEA

33% інвесторів з регіону Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) вважають за краще вкладати у складську та індустріальну нерухомість.

У всьому регіоні Європи, Близького Сходу та Африки офісна нерухомість посіла друге місце, перевагу віддали 26% респондентів, при цьому інвестори шукали економічно міцні ринки, здатні підтримувати зростання орендної плати і високий рівень ліквідності. У сегменті житлової нерухомості спостерігалося найбільш різке зростання за рівнем популярності порівняно з 2017 роком. Перевагу цьому класу активів надали 21% респондентів із регіону Європи, Близького Сходу та Африки.

Під впливом агресивної цінової політики щодо активів та обмеженості пропозиції, інвестори в усьому світі стають дедалі винахідливішими у пошуку нових напрямів розміщення капіталу. 72% респондентів у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки вказали, що вже інвестували в альтернативні сектори ринку нерухомості, а 70% заявили, що активно використовують можливості у цьому секторі.

Незважаючи на те, що 2017 рік був рекордним за обсягом інвестицій у нерухомість Європи, який склав 291 млрд євро, європейські інвестори планують у 2018 році вкладати в нерухомість більше, ніж у 2017. Третина інвесторів з регіону EMEA (33%) розраховує витратити цього року більше, ніж у минулому. Для порівняння: у 2017 році ця цифра становила 26%. У світовому масштабі 45% інвесторів мають намір вкласти більше коштів у нерухомість. Однак, як і у 2017, інвесторів насамперед цікавить наявність об'єктів для інвестування. 34% європейських респондентів вказали цю причину як основну перешкоду для вкладення коштів. З аналогічними проблемами сьогодні стикаються інвестори у всьому світі.

Вартість об'єктів нерухомості стала ключовим моментом, на який звертають увагу інвестори цього року. Майже половина (44%) респондентів із регіону EMEA вказала на нього як на перешкоду для інвестування порівняно з 38% у 2017 році. У той самий час нерухомість продовжує залишатися доступною за ціною проти іншими класами активів, особливо враховуючи її високу прибутковість і стабільність. Конкурентна цінова політика на об'єкти також стимулює деяких продавців нерухомості. Згідно з результатами опитування, 40% інвесторів планують продати більше у 2018 році порівняно з 2017 роком. Вищий інтерес до продажу нерухомості, Як і до її придбання, надає сприятливий вплив на ліквідність ринку в 2018 році.

За матеріалами CBRE.