18-12-2013

Помилки при оцінці квартири

помилки при оцінці

Щоб вигідно продати квартиру, зазвичай господарі починають самостійну оцінку житла. Вони, як правило, не сумніваються у своїх силах і вважають, що впораються з цією справою не гірше за професіонала і при цьому ще заощадять. Але в результаті не всі справляються, втрачають багато часу, і виправляти їх помилки доводиться майстрам - оцінювачам квартири.

До чого призводить самостійне оцінювання нерухомості?

Найчастіше самостійне оцінювання відбувається після вивчення оголошень з орієнтуванням на такі квартири. Господар знайомиться з ринком нерухомості, визначає ціну для своєї квартири, потім самостійно розміщує оголошення та чекає дзвінка від потенційних покупців. Але минає великий період часу, а дзвінків немає. Це означає лише одне: припущено помилку при оцінці квартири.

Три найпоширеніші помилки

1. Не варто оцінювати квартири за подобою.

Зазвичай власники наглядають оголошення квартир з однаковою площею та приблизно однаковим типом будинку, дивляться на ціну та виставляють за свою квартиру аналогічну. Цей метод оцінки є найпоширенішим і найнеправильнішим. При цьому зазвичай не враховується період, протягом якого висить подібне оголошення про продаж. Також не враховується націнка на квартиру: може, господар подібної квартири серйозно збільшив ціну, щоб отримати більший прибуток, але при цьому ніяк не може продати квартиру. І ви за ним повторюєте його помилку.

2. Не слід занадто завищувати ціну і при цьому враховувати всі витрати.

А майбутніми витратами зазвичай вважають торг із потенційними клієнтами. Ви завищуєте ціну і на вашу квартиру просто не звертають уваги, тому що вона не коштує стільки, скільки ви запросили. Висока ціна відлякує клієнтів, і їм навіть не хочеться подивитись на квартиру та поспілкуватися з вами.

І це помилка іноді може доповнювати першу. Простіше кажучи, ви визначаєте ціну своєї квартири за подібними до неї квартирами, та ще й завищуєте ціну, щоб поторгуватися з клієнтами. А клієнти, у свою чергу, оминають ваше оголошення стороною.

3. Не потрібно намагатися повернути витрачені на ремонт квартири гроші. Господарі роблять перед продажем у квартирі ремонт та потім при оцінці додають вартість ремонту у вартість квартири. А цього робити не слід. Краще взагалі не робити ремонт або робити, але не дуже дорогий, тому що людина, яка купила, все одно захоче оформити квартиру на свій смак. А якщо не включати ціну ремонту вартість квартири, то квартира швидше знайде свого покупця.

Автор: Олександр Бєлов