07-11-2015

Оцінка нерухомого майна

будівлю

Всі люди, які хоча б раз стикалися з продажем або купівлею нерухомості, знають про те, як важливо правильно визначити її вартість. Існує формальна процедура проведення оцінки нерухомого майна для пред'явлення нотаріусу відповідного документа, для цього лише необхідно звернутися в одну зі спеціалізованих оціночних компаній.

У цій статті ми поговоримо про те, які фактори впливають на вартість нерухомості. Тобто про те, як правильно сформувати вартість, наприклад, квартири при продажі, щоб, з одного боку, як кажуть, не продешевити, а з іншого – все-таки продати квартиру, а не просто чекати покупця, який раптом погодиться купити майно за явно завищеною ціною.

Звертаємо вашу увагу, що при підготовці цієї статті було використано інформацію про оцінку майна різних видів із сайту http://vega-expert.com, на якому ви можете отримати більше інформації щодо визначення вартості нерухомості: квартир, житлових будинків, земельних ділянок і так далі. Розширені дані щодо оцінки нерухомості та іншого майна, можна отримати на вказаному сайті, ми ж розглянемо основні фактори, що впливають на формування вартості квартир.

Оцінка вартості нерухомого майна на прикладі квартири

Найбільше угод з купівлі-продажу над ринком нерухомості посідає квартири. Існує загальновідомий афоризм, що на вартість будь-якої нерухомості впливають лише три фактори: місце розташування, місце розташування та ще раз місце розташування. Зрозуміло, що насправді це не так, проте цей вислів наголошує, що така складова вартості, як розташування нерухомості відіграє найважливішу роль у ціні квартир. Тобто для того, щоб зрозуміти, скільки можуть коштувати квадратні заходи нашого житла, потрібно проаналізувати, за скільки продаються аналогічні квартири у цьому мікрорайоні.

У попередньому абзаці ми використали фразу «квадратні метри житла» невипадково, а для того, щоб звернути вашу увагу на такий фактор, як площа квартири. При аналізі цін на квартири в сусідніх будинках необхідно неодмінно вибирати нерухомість схожої площі, і орієнтуватися не на загальну вартість пропозиції, а на вартість одного квадратного метра. Найчастіше на ринку спостерігається така закономірність, яка називається «закон економії на масштабі». Вона каже, що чим більша площа нерухомості, тим нижча вартість її одного квадратного метра. Тобто спостерігається логіка оптової купівлі: чим більше метрів купуємо, тим дешевше кожен із них нам обходиться. Наголошуємо, що це не завжди так, проте така тенденція існує.

Ще один фактор – тип будинку, у якому розташована квартира. При підборі об'єктів нерухомості для порівняння потрібно намагатися розглядати лише максимально схожі будинки та звертати увагу на кількість кімнат в об'єктах порівняння. Наприклад, трикімнатна квартира в «хрущовці» може мати загальну площу таку ж, як «двушка» в «сталінці», при цьому один квадратний метр першої буде значно дешевшим за другий.

Та й останнім з найважливіших чинників, які впливають вартість житлового нерухомого майна, є стан його внутрішньої обробки. Якщо у нас квартира без ремонту, а об'єкт порівняння – з гарною обробкою, то для визначення вартості нашого майна необхідно від ціни аналізованої квартири відняти витрати на оздоблювальні роботи її рівня. Ця цифра, зрозуміло, має досить умовний характер, проте врахувати її треба. Помічено, що вартість типових квартир з ремонтом приблизно на 10% вища, ніж аналогічні без ремонту.

Автор: Олександр Бєлов