06-03-2017

Незалежна експертна оцінка для сплати податків

калькулятор

Відповідно до нашого законодавства вчинення правочину з нерухомістю для продавця вважається одержанням доходу. Як відомо, дохід має оподатковуватись. Але оскільки встановленої вартості на нерухомість немає і у зв'язку з індивідуальністю кожного окремого об'єкта, визначати вартість цього майна мають професіонали. Фахівець, який може розрахувати вартість – оцінювач. Він пройшов спеціальне навчання та отримав документ, виданий Фондом державного майна, що підтверджує його компетенцію та достатній рівень знань у цій галузі. З певної ним величини одержувач коштів має сплатити податки державі.

Етапи робіт з оцінки та сприяння власника

На законодавчому рівні прописані вимоги до замовника експертної оцінки, воно полягає у повному сприянні у наданні необхідної інформації, а також у вирішенні натурного обстеження об'єкта нерухомості, що оцінюється.

Оцінка для сплати податків

У процесі огляду власнику потрібно надати фахівця або самостійно провести експерта по місцях, що його цікавлять. Під час дослідження об'єкта, експерт-оцінювач звертає увагу на внутрішнє та зовнішнє оздоблення будівель, наявність тріщин та інших пошкоджень, якість комунікацій, прибудинкову територію та аналізує поряд розташовані квартали та їх функціональність. Це дозволить комплексно визначити цінність майна. В середньому, огляд одного об'єкта може виконуватися від однієї години і більше. У разі масштабних та великих за площею приміщень, що складаються з комплексу будівель та споруд, на огляд може приїжджати кілька спеціалістів протягом кількох днів. Окрім огляду, оцінювачі фіксують інформацію на фотоапарат, тому перед приїздом потрібно попереджати охорону та домовлятися про дозвіл на фотографування (у разі наявності охорони на території).

Методи визначення ринкової вартості

Оцінювач у своєму арсеналі має три основні підходи для визначення вартості:

  1. Заснований на аналізі ринку схожої нерухомості – метод аналогів з продажу.
  2. В основі лежить зведення аналогічного об'єкта з урахуванням того, що об'єкт знаходиться в такому стані - витратний підхід. Цей спосіб схожий на складання кошторису на будівництво такого об'єкта, тільки кошторис потрібно скоригувати на зношування.
  3. Ідея останнього методу отримання доходу від здачі власником об'єкта у найм – дохідний підхід.

Найбільш поширеним і найточнішим є перший спосіб. Він відображає поточний стан ринку та покаже справедливу вартість об'єкта оцінки.

Висновки

Найчастіше під час укладання угоди з нерухомістю необхідно виконувати експертну оцінку. З вартості, визначеної оцінювачем сторони правочину мають сплатити необхідні податки, що надходять до бюджету державі.

Автор: Олександр Бєлов