19-08-2016

Чинники, що впливають на ціну нерухомості

визначення ціни на нерухомість

При покупці нерухомості часто покупець стикається з тим, що практично ідентичне житло має різницю у вартості, і чималу. Покупець починає аналізувати та виявляти від чого залежить ціна на нерухомість. Продавець, у свою чергу, напевно керується існуючими факторами, які впливають на ціну житла, що продається. Так, на ціну нерухомості можуть впливати різні чинники:

  1. Місце розташування нерухомості.
    Цей чинник є впливом на вартість. У центральному районі міста ціна вища, ніж на околиці міста. Навіть ціна покупки землі без дому на ній, залежатиме від місця її розташування. Також істотно впливає на ціну навколишня екологія, наприклад, якщо будинок розташований поблизу заводу або промислового підприємства, то ціна на таку нерухомість буде істотно знижена, оскільки викид шкідливих речовин в атмосферу і забруднене повітря будуть серйозним приводом для зниження ціни на цю нерухомість.
  2. Другим фактором є наявність поблизу магазину, дитячого садка, школи, лікарні.
    Адже при купівлі нерухомості людина хоче, щоб усе було поруч, і щоб не потрібно було їхати в сусідній район за малої потреби в продуктах харчування. У багатьох покупців є діти, яким необхідно відвідувати садок чи школу, наявність недалеко подібних установ суттєво можуть впливати на вартість. Навіть наявність дитячого майданчика поблизу будинку є фактором, що впливає у визначенні ціни. Сюди можна віднести і транспортну розв'язку, наскільки зручною для людини є наявність тих чи інших маршрутів.
  3. Наступний чинник, що впливає ціну нерухомості, це загальний стан житла, двору, наявність інших будівель біля.
    Наявність сусідів також відіграє важливу роль. Якщо нерухомість є квартирою, стан під'їзду і дворика перед будинком мають велике значення у визначенні вартості квартири. Наявність ліфта та кількість поверхів у будинку. Також наявність лоджії або балкона, телефону, опалювальної системи (автономна або центральна), наявність гарячої води є важливим фактором.
  4. До четвертого фактора впливу на ціну житла можна віднести безпосередньо сам стан нерухомості, будь то квартира чи будинок:
    наскільки свіжий зроблений ремонт і чи зроблено взагалі; наскільки зручне планування приміщення для покупця (багато покупців бажають придбати житло з окремими кімнатами, а не такими, що проходять); який матеріал був задіяний під час побудови будинку; рік будівництва також є важливим.
  5. П'ятий фактор відноситься до нерухомості на первинному ринку – ступінь готовності новобудови.
    комерційні приміщення або квартири від забудовника на етапі будівництва коштують до 20% дешевше від готової нерухомості в новобудові.

Безумовно, кожен покупець сам вибирає собі більш менш значущі чинники, куди він орієнтується при купівлі нерухомості. Для одних вирішальну роль грає роздільний санвузол, для інших наявність високих стель, для третіх, можливо, наявність вікон на ті чи інші частини світла. Передбачити бажання покупця і на що він насамперед звертатиме увагу практично неможливо, однак, можна прислухатися і до наших порад.

Автор: Олександр Бєлов