28-03-2018

Як технології формують майбутнє сфери оцінки нерухомості

Сфера оцінки нерухомості не залишилася осторонь розвитку нових технологій. Ми попросили двох експертів міжнародної консалтингової компанії Cushman & Wakefield, які працюють на різних континентах, розповісти про те, які програмні інструменти використовуються в роботі і як нові технології змінюють підхід до оцінки нерухомості.

Джеймс Дж. Моран

Джеймс Дж. Моран, MAI, CRE, CCIM, FRICS, Виконавчий директор, директор зі стратегічних питань департаменту оцінки в регіоні Північної та Південної Америки, Cushman & Wakefield:

«Я дуже пишаюся командою фахівців з оцінки нерухомості, які працюють у компанії Cushman & Wakefield. Вони відіграють вирішальну роль у життєвому циклі активів і навіть більше – у розвитку екосистеми комерційної нерухомості. Однак протягом моєї кар'єри мало що змінювалося в індустрії оцінки.

Хоча ми й перейшли від пошуку даних на мікрофіші до можливості отримати їх за допомогою кількох натискань клавіш, проте, наші загальні роботи залишалися відносно однаковими, стійкими до цифрової революції. Так тривало й досі. Трохи більше року тому представники компанії Cushman & Wakefield мали змогу взяти участь у заході Demo Day, організованому компанією MetaProp. Ми завжди шукали найкращі інструменти для роботи, тому інтерес наших оцінювачів викликало програмне забезпечення Bowery Valuation.

Це двоє хлопців щодо нових в індустрії оцінки, які побачили застарілі методи роботи і змогли кардинально все змінити. Їм вдалося принести користь галузі оцінки, якій раніше не приділяли належної уваги.

Провівши з ними деякий час, і після того, як кілька наших оцінювачів протестували програмне забезпечення, потенційна співпраця стала очевидною. Виключаючи використання електронних таблиць та працюючи повністю у хмарному програмному забезпеченні, їх платформа відповідає нашій меті – надавати найкращі у своєму класі інструменти нашим фахівцям, незалежно від їхнього місцезнаходження. Для наших клієнтів основне в оцінці – це вартість та строки. Тому один тиждень на противагу двом чи трьом – це вирішальний момент, що кардинально змінює хід справ, і платформа Bowery допоможе нам розширити послуги, не жертвуючи якістю. Також ми зможемо працювати на ринках, які часом випускали з уваги, або на дефіцитних ринках, розширюючи нашу платформу до регіонів, де раніше було недоцільно організовувати роботу.

У нас є чудова платформа для оцінки та неймовірні таланти – і тепер ми виходимо на новий рівень. Технологія стає наріжним каменем нашої галузі, і з цим партнерством ми не лише готуємось до майбутнього – ми допомагаємо його створювати».

Яна Литвинчук

Яна Литвинчук, заступник керуючого директора, керівник департаменту оцінки в Україні, Cushman & Wakefield:

«Для більш розвинених ринків характерна прозорість інформації для аналізу, відкритий доступ до ринкових даних щодо транзакцій, повна транспарентність умов та деталей з обох угод.

Маючи подібний пул інформації, оцінювач перетворюється на статиста, основним завданням якого є коректне застосування методології оцінки до загальнодоступних ринкових даних. В Україні, в умовах обмеженого доступу до ринкової інформації, завдання оцінювача є більш складним та комплексним, особливо з огляду на високий ступінь волатильності ринку нашої країни.

Фактори, описані вище, є тими обмеженнями, які формують ринок оціночних послуг, а також певною мірою диктують методологічні процедури, які використовують оцінювачі в Україні. Для використання програмного забезпечення в галузі оцінки необхідні умови, які обернені тим, які існують в Україні, а саме: наявність доступу до інформації, її транспарентність, можливість для оцінювача роботи з такими даними.

Відповідно в умовах, що склалися Україні, оцінювачі в дуже поодиноких випадках вдаються до використання програмного забезпечення з метою оцінки. Так, фахівцями компанії Cushman & Wakefield використовується програма Argus Software з метою оцінки об'єктів доходної нерухомості з великою кількістю орендарів. Даний продукт добре відомий і широко використовується на більш розвинених ринках, в Україні наша компанія бере на себе певною мірою функцію «навчання» ринку роботі з даною програмою.

Використання цього програмного забезпечення дозволяє максимально точно і коректно побудувати грошові потоки від оренди для кожного конкретного орендаря, що особливо важливо в умовах, коли в об'єкті багато орендарів. Під час проведення податкової оцінки (напрямок 3.0) в Україні користувалося найбільшою популярністю програмне забезпечення «Оцінка 1.0», яке застосовувалося під час проведення оцінки з метою оподаткування. Ця програма ґрунтувалася на автоматичному зборі даних з інтернет-оголошень як об'єкти порівняння.

Використання такого програмного забезпечення дозволяло виконувати роботу без значних витрат часу виконавця. «Оцінка 1.0» не вимагала спеціальних знань у сфері оцінки, отже, визначення вартості міг залучатися звичайний оператор ПК, оскільки було лише заповнити технічні характеристики нерухомості та юридичну інформацію об'єкта. Однак варто розуміти, що спосіб визначення вартості об'єкта в цій програмі не може враховувати індивідуальні особливості об'єкта, що оцінюється.

При визначенні вартості нерухомості витратним способом оцінювачами може використовуватися кошторисна програма АБК. Насправді, найчастіше, ПО АБК використовується професійними кошторисниками, які або перебувають у штаті оціночної компанії, або передають завдання підряднику.

До проблеми розвитку ринку оціночних послуг нашій країні необхідно підходити комплексно. Зі зміною ринку зміниться і сама суть послуги з оцінки нерухомості, відповідно і актуальність використання програмного забезпечення є лише окремим випадком масштабніших змін у сфері оцінки».

Про Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield була заснована у 1917 році у Нью-Йорку і вже відзначила свій 100-річний ювілей. Компанія є провідним консультантом у сфері комерційної нерухомості з річним прибутком 6 млрд доларів. 45 тис. співробітників компанії у більш ніж 70 країнах світу допомагають девелоперам та інвесторам оптимізувати вартість їхньої нерухомості завдяки міжнародному досвіду, глибоким знанням локальних ринків та вражаючої платформи ефективних рішень. До глобального об'єднання двох найбільших консалтингових компаній у 2015 році – Cushman & Wakefield та DTZ – український офіс працював під брендом DTZ понад 20 років. Основними напрямками роботи є агентські послуги для власників комерційної нерухомості та орендарів, ринки капіталу та операції із земельними ділянками, управління активами та інвестиціями, аналітика та консалтинг з питань девелопменту, оцінка нерухомості, а також управління комерційними об'єктами. Щоб дізнатися більше, відвідайте наш сайт www.cushmanwakefield.com.ua

Тетяна Царенко, Менеджер з маркетингових комунікацій Cushman & Wakefield

Мобільний:+38 (066) 392 88 84, [захищено електронною поштою]