19-02-2015

У яких випадках виконується експертна оцінка землі?

оцінка землі

Оцінка землі знадобиться під час здійснення будь-яких операцій із землею. Будь то купівля-продаж, дарування, спадщина, укладання договору оренди. Дуже часто, що знадобиться важлива дія, людина дізнається від нотаріуса і, роблячи замовлення на запитання «Мета оцінки?», так і відповідає «Для нотаріуса».

Насправді ситуації бувають різні, і від мети проведення залежать методи та підходи, за допомогою яких вона буде здійснюватися, а також податок, який згодом буде сплачений державі. Наприклад, при даруванні або вступі у спадок на ділянку землі цей податок нараховуватиметься виходячи з вартості, зазначеної в оцінці.

При укладення договору купівлі-продажу податок нараховуватиметься на суму, яка зазначена в договорі купівлі – продажу, але не менша за суму, яка зазначена в оціночній вартості. Податок державі під час продажу землі становить 1%. Як правило, він ділиться між покупцем та продавцем у рівних частках.

Якщо планується продаж будинку, то крім оцінки додому знадобиться і землю, де цей будинок розташований. Винятком будуть випадки продажу частини будинку або якщо немає права власності на землю при вступі в спадок (наявність кадастрового номера є обов'язковою).

У будь-якому випадку проведенням оцінки земельних ділянок займаються фахівці, які мають спеціальні сертифікати та ліцензії, що дають право займатися оцінкою земельних ділянок. Копії цих ліцензій та сертифікатів обов'язково додаються до звіту.

Часто люди плутають ліцензію з рецензією на землю. рецензія (а простіше – експертиза) на оцінку землі, як і сама оцінка земельної ділянки, містить інформацію про дату та терміни проведення рецензування, висновки про якість зібраної інформації виконавцем, висновок про обґрунтованість та правильність вибору методичних підходів, методів та оціночних процедур з урахуванням мети оцінки. Якщо є аргументовані зауваження до проведення оцінки, то вони обов'язково вказуються в рецензії з урахуванням застережень щодо можливості цих зауважень суттєво впливати на фактичність оцінки землі.

Для проведення насамперед знадобляться документи на право власності землі, наявність кадастрового номера, паспорт власника та його ідентифікаційний код.

Якщо оцінку землі замовляє не власник, а довірена особа, то, відповідно, знадобиться паспорт та ідентифікаційний код довіреної особи, а також довіреність.

Для оформлення оцінки землі для вступу в спадок також знадобляться документи, що встановлюють на землю, паспорт вступника у спадок, його ідентифікаційний код і свідоцтво про смерть попереднього власника.

Будь-яка оцінка землі дійсна шість місяців від дня формування.

На сьогодні у місті Дніпропетровську багато оцінювачів займаються оціночною діяльністю. Усі сертифіковані оцінювачі, мають право займатися оцінкою землі, зареєстровані у фонді держ. майна та мають відповідні ліцензії на право займатися оцінкою землі.

З питань проведення експертної оцінки землі у місті Дніпропетровську Ви можете звертатися до Агентства нерухомості «Ексклюзив у нерухомості». Досвідчені фахівці агентства із задоволенням дадуть відповідь на всі ваші запитання. Ми проводимо експертну оцінку землі з рецензією у мінімально короткі терміни за доступними цінами.

Автор: Олександр Бєлов