25-04-2017

Цілі незалежної оцінки об'єктів оренди

оцінка об'єктів оренди

При оренді приміщень, щоб уникнути конфліктних ситуацій між орендодавцем та орендарем, потрібна незалежна оцінка оренди. Щоб не сплачувати зайві суми оренди, уникнути необґрунтованого підвищення вартості оренди в майбутньому, необхідно оцінку проводити до ухвалення рішення про взяття в оренду необхідних для ведення бізнесу об'єктів.

При цьому об'єктами можуть виступати як будівлі та споруди, землі, офісні та складські приміщення, квартири та приватний сектор, автомобільний та призначений для спеціального використання транспорт.

При визначенні вартості головними чинниками для оцінювачів стає період, який укладається орендний договір. Якщо термін короткий, зазвичай ціна оренди вища. За довгострокової перспективи орендодавець представляє значні знижки. Який вид оренди, мається на увазі, чи буде передано право оренди суборендарю. Враховується технічний стан та місце розташування орендованих об'єктів. Визначається наявність необхідної інфраструктури в районі та інше.

Для проведення оціночної процедури необхідно надати право встановлювальних документів, паспортів, експлікацій та довідки про відсутність накладення обтяження з боку виконавчих органів.

Незалежна оцінка оренди проводиться не лише перед укладанням договору, а й у разі зміни орендних платежів, при переуступці прав на об'єкт, що орендується, і у разі застави прав оренди.

Результати оцінки можна використовувати з участю об'єктів в аукціонах, і навіть під час передачі муніципального майна у найм. При передачі їх у безоплатне користування визначення бази для податкових відрахувань.

Проведення незалежної оцінки оренди здійснюється із застосуванням різної методології відповідно до державних стандартів, прийнятих чинним законодавством. Термін проведення оцінки зазвичай проходить протягом трьох днів за умови своєчасного надання пакету документів.

Автор: Олександр Бєлов