24-02-2014

Консалтингові послуги та з чого потрібно починати

Консалтингові компанії

Консалтингові компанії проводять незалежну оцінку майна, технічну інвентаризацію нерухомості та надають послуги з питань кредитування. Процес оцінки нерухомості, що проводиться консалтинговою компанією, є складним багатоетапним процесом.

Спочатку оцінювач спільно із замовником уточнює предмет та мету оцінки, терміни проведення робіт, а також дату, коли буде здійснюватися оцінка квартир в Одесі. Одеса – велике місто з мільйонним населенням, тому, щоб укластися в бажаний термін, краще заздалегідь звернутися до консалтингової компанії.

Другий крок – визначення оцінювачем трудомісткості робіт, складання вихідної документації на об'єкті. На цьому етапі із замовником узгоджується вартість послуг та обговорюються умови договору.

Потім приступають до збору та аналізу вихідної інформації про об'єкт, що оцінюється. Проводять детальний огляд та опис зовнішнього стану. Крім цього, збирають та аналізують «зовнішню» інформацію (стан цієї галузі та ринку в цілому, ціни та пропозиції з продажу аналогічних об'єктів).

Саме сама процедура оцінки проводиться на четвертому етапі. Проаналізувавши зібрану інформацію, оцінювач з допомогою методів порівняльного чи дохідного підходів здійснює розрахунок ринкової вартості. Керуючись зібраною інформацією, представник консалтингової компанії визначає вартість об'єкту.

П'ятий крок – оформлення та надання замовнику Звіту про оцінку, затвердження Акту виконаних робіт.

Для оцінки нерухомості, грошової оцінки ділянок знадобляться такі документи:

  • державний акт, що підтверджує право земельної власності;
  • документ, що підтверджує право на власність (рішення суду про спадщину, договір дарування, свідоцтво власника);
  • документ, що підтверджує площу оцінки з планами поверхів (техпаспорт на об'єкт чи план приміщень, засвідчений печаткою підприємства);
  • інші документи (для нестандартних об'єктів).

Виходячи з індивідуальних параметрів об'єкта проводиться оцінка будинків в Одесі. Місто, де існує кілька досвідчених консалтингових компаній, за потреби можна скористатися послугами однієї з них. Фактичний розрахунок здійснюється після ознайомлення спеціаліста з документами, переліком об'єктів та строками виконання робіт.

На вартість робіт впливають обмеження, пов'язані з наявністю чи відсутністю вихідних документів, терміновість та інші фактори. Повна вартість робіт включає: виїзд експерта-оцінювача, огляд об'єкта, оцінка, фотофіксація та підготовка Звіту про оцінку.

Автор: Олександр Бєлов