12-08-2015

Основні критерії оцінки вартості квартири

оцінка квартири

Якщо перед вами стоїть завдання купити або продати квартиру, ви повинні чітко уявляти перелік факторів, що впливають на ціноутворення. У цій статті ми перерахуємо критерії, які безпосередньо впливають на вартість нерухомості. Матеріал допоможе визначити орієнтовну вартість вашого житла, але якщо вам потрібна точніша оцінка квартири, рекомендуємо вам звернутися до компанії, яка спеціалізується на наданні подібних послуг.

Що та як впливає на вартість квартири

Оцінка квартири – складний комплексний процес. Але наведені нижче критерії допоможуть вам розібратися, як формується ціна житлової нерухомості.

  1. Розташування будинку. Ні для кого не секрет, що район, де розташований будинок, має велике значення. Що ближче до центру, то дорожче. Також підвищити ціну може розвинена інфраструктура – ​​наявність магазинів, дитячих садків, шкіл, поліклінік, лікарень та гарне транспортне сполучення (наявність метро, ​​зупинок громадського транспорту поряд із будинком). Площа квартири та кількість кімнат. Зрозуміло, що більше квартира, то вона дорожче (за інших рівних умов). Проте варто пам'ятати, що вартість 1 кв. м. буде менше у нерухомості з більшою площею.
  2. Стан будинку. Найдорожче коштуватимуть квартири в будинках, де нещодавно було проведено капітальний ремонт. Адже це логічно, по-перше, в будові будуть замінені основні комунікації (водопровід, електропроводка тощо), облагороджений під'їзд тощо. А по-друге, нові власники житлової площі можуть бути спокійні, що найближчим часом їх потурбують жодні серйозні будівельно-ремонтні роботи.
  3. Ремонт в квартирі. Нова квартира без оздоблення або житло в плачевному стані вимагає серйозних фінансових вкладень, щоб упорядкувати все. Тому житло хоча б з легким косметичним ремонтом завжди буде дорожчим, ніж без нього.
  4. Наявність лоджії чи балкона. Балкон та лоджія – це одночасно додаткове місце для відпочинку та простір для зберігання різних речей. Тому якщо вони є в квартирі, то вартість останньої можна трохи збільшити, особливо якщо лоджія та балкон засклені, тобто є теплими.
  5. Поверх. Найдешевші квартири зазвичай знаходяться на першому, другому, також останньому поверхах. «Мінус» житла на перших поверхах полягає у ризику несанкціонованого доступу через вікно. А нестача останнього поверху в тому, що при протіканні покрівлі є можливість затоплення.

Автор: Олександр Бєлов