11-09-2014

Оцінка нерухомості у бухгалтерському обліку

бухгалтерія

Абсолютна більшість сучасних підприємств, особливо у сфері промисловості, транспорту та торгівлі, мають на своєму балансі нерухоме майно. Воно може використовуватися як розміщення устаткування, так зберігання товарно-матеріальних цінностей, автомобільного та інших видів транспорту, облаштування офісних приміщень тощо. При цьому бухгалтерське обслуговування подібних підприємств передбачає періодичну постановку на облік, зняття та переоцінку окремих об'єктів нерухомості.

Для підприємств оцінка нерухомості в бухгалтерському обліку дозволяє дізнатися про реальну вартість основних засобів, на основі якої формується як стратегія розвитку бізнесу, так і його ринкова ціна для інвесторів і кредиторів.

Відповідно до чинного законодавства, проведення переоцінки нерухомості як однієї з груп однорідних об'єктів основних засобів допускається не частіше ніж один раз на рік. Як правило, проводиться вона на початок звітного року за поточною вартістю із залученням незалежних експертів. Варто зазначити, що існуючі стандарти бухгалтерського обліку передбачають оцінювання об'єктів нерухомості за відновлювальною вартістю, тобто сумою витрат на відновлення (створення) об'єкта, що ідентично оцінюється. У той же час, згідно з федеральним стандартом оцінки ФСТ №2, існують лише 4 види вартості об'єкта – ринкова, інвестиційна, кадастрова та ліквідаційна. Можна умовно ототожнити відновлювальну вартість з інвестиційною – у обох випадках враховується розмір витрат (інвестицій) для будівництва нового об'єкта.

Варто також звернути увагу на той факт, що до нерухомого майна належать не лише будинки та будівлі. Земля, об'єкти незавершеного будівництва, ділянки надр – все це також стосується нерухомості. Однак як проводити оцінку таких об'єктів і як оцінка знайде відображення у фінансовій звітності? Досвідчені фахівці, які здійснюють бухгалтерське обслуговування підприємств, на балансі яких складаються подібні об'єкти, застосовують РПБО та МСФЗ, що відрізняються між собою. Зокрема, на відміну від МСФЗ, вітчизняна нормативно-правова база не допускає включення до собівартості попередньо розрахованих витрат на відновлення земельної ділянки після виникнення природних та/або техногенних впливів. Іншими словами, провести оцінку вартості земельної ділянки, яка розташована на території, що постраждала від повені, вибуху або пожежі, використовуючи при цьому відновлювальну вартість, неможливо.

Примітно, що міжнародні правила ведення фінансової звітності в останні роки зазнали суттєвих змін щодо оцінки нерухомого майна. Зокрема, було виділено таку категорію, як «інвестиційна нерухомість», до якої належать недобудовані об'єкти, оцінка яких проводиться витратним методом.

За матеріалами http://ce-na.ru/

Підготував: Олександр Бєлов