18-03-2014

Поліпшуємо житлові умови: вторинний ринок міняємо на новобудову

будинок у руках

Найчастіше придбання нерухомості будується за актуальною схемою - вигідно продати стару квартиру, додати та придбати більш простору з покращеним плануванням. Звісно, ​​можна діяти самостійно. Для цього учаснику вторинного ринку необхідно підготувати квартиру до продажу, зібрати документи та організувати рекламний супровід, але цей варіант є прийнятним лише для обраної категорії громадян, а саме для тих, хто має ще одну квартиру. Адже всім нам відомо, що, купуючи квартиру в новобудові, відрізняється тривалим заселенням, особливо якщо учасник вклав гроші на початковій стадії будівельних робіт майбутнього будинку. І виходить, що після продажу квартири вторинного сегменту і до моменту поки будинок буде підготовлений до експлуатації первинного житлового фонду, перед учасником виникають труднощі з проживанням і вирішити це житлове питання. Тому якщо заплановано продавати квартиру вторинного ринку нерухомості та купувати житло в новобудові, краще не займатися експериментами, а негайно звернутися за професійним сприянням.

Мало хто з громадян знає, що деякі компанії співпрацюють із перевіреними та надійними забудовниками. Таким чином, можуть запропонувати покупцям більш сучасну схему обміну – trade in або взаєморозрахунки. Незважаючи на те, що ці послуги мають на меті одну, все-таки у своїй структурі вони мають деякі відмітні ознаки. Постараємося зрозуміти, яка з цих схем перспективніша, і за якими критеріями відрізняються між собою так зовні схожі технології, що існують на ринку нерухомості.

Обмін за схемою trade in

Купуючи квартиру в новобудові, ґрунтуючись на схему trade in, у продавця з'являється можливість продати своє майно забудовнику, який у свою чергу надає покупцеві нову квартиру у своєму сегменті житла, що будується. Для того, щоб здійснити таку угоду з обміном, продавцю необхідно знайти агентство нерухомості, яке працює з великим обсягом житла і тісно співпрацює з кількома девелоперами. Процедура викупу здійснюється за класичною схемою, але є деякі обмеження, про які повинен знати власник, який планує провести такий обмін. Насамперед квартира повинна перебувати у власності певного періоду (3 роки), вона має відноситися до класу «ліквід». І відповідно жодних обмежень не має мати.

Ця схема, крім відчутних переваг за допомогою яких можна переїхати в нову квартиру має деякі мінуси. По-перше, у період оформлення угоди, об'єкт нерухомості має бути вільний. Учасник угоди має самостійно вирішувати житлове питання, тому покупець повинен мати другу житлоплощу, де він фактично перебуватиме до моменту вселення в підготовлену квартиру. Але трапляються й винятки із загальних правил, припустимо, деякі агентства нерухомості пропонують універсальну схему – після продажу житлового об'єкту, вибирається квартира у новобудові, оформляється угода. І, у цей період допускається проживання у старій квартирі до переїзду до нової квартири.

По-друге, взаєморозрахунок менш популярний на ринку нерухомості і за експертними думками за допомогою цієї технології угоди укладаються нечасто. Головною відмінністю цієї схеми є, що квартира не викуповується девелопером, а виставляється на продаж за ринковою ціною. Відповідно ніхто не може прогнозувати протягом якого терміну квартиру буде продано, що суттєво ускладнює оформлення угоди. Схема взаєморозрахунків ідеально підходить для тих власників, які мають одну квартиру.

Підготував: Олександр Бєлов