17-08-2016

Обсяг завершених нових ТЦ у Європі скоротився у першому півріччі 2016 року на 4%

Торгові центри Європи

За перші шість місяців 2016 року сукупна площа зданих в експлуатацію торгових центрів у Європі в річному обчисленні скоротилася на 4% і склала 1,3 млн кв. м., а обсяги будівництва нових торгових центрів скоротилися на 21%.

Однак у першій половині 2016 року на частку проектів з розширення торгових центрів припало 21% усіх нових проектів, що означає приріст приблизно на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Девелоперська активність у сегменті торгових центрів була в основному зосереджена на ринках Східної Європи: частку Росії припало 2,64 млн кв. м. (28%) площ на стадії будівництва, а на частку Туреччини – 2,22 млн кв. м. (14%) площ, завершених у першій половині 2016 року. Враховуючи рівень насиченості ринку у столиці Туреччини, Стамбулі, про нові проекти забудови не повідомляється, однак, можливе збільшення активності у сегменті проектів реконструкції.

У Великій Британії обсяги будівництва торгових центрів збільшилися до 441 400 кв. м. (на 75% порівняно з першою половиною 2015 року), причому половина посідає проекти розширення існуючих центрів. Як приклад можна навести проект розширення ТЦ Westfield London та проект будівництва нового ТЦ Victoria Gate у Лідсі. Очікується, що до кінця 2017 року завершено близько 28 проектів. Рішення Великобританії про вихід з Європейського Союзу може призвести до скорочення кількості проектів будівництва торгових центрів у зв'язку з падінням споживчої довіри та змінами в законодавстві про нерухоме майно.
Проте проекти, що перебувають у даний час на стадії будівництва, будуть, ймовірно, завершені згідно з початковим планом, оскільки попит на торгові площі з боку роздрібної торгівлі залишається високим. Курс фунта стерлінгів щодо інших валют, таких як долар США та євро, ймовірно, також підвищить привабливість інвестицій в економіку Великобританії для іноземних інвесторів.

В Україні наразі обсяг площ, що знаходяться на стадії будівництва, становить близько 603 000 кв. м., що становить 41% від пропозиції. Великий обсяг нового будівництва, зокрема, у Києві, пов'язаний із покращенням макроекономічних умов після економічного спаду протягом 2014 та 2015 років, що призвело до заморожування багатьох проектів будівництва. У Польщі об'єкти, що знаходяться на стадії будівництва, займають загалом 524 000 кв. м. нових площ, причому у Варшаві досі залишаються райони з недостатнім рівнем забудови. У вересні 2016 року в Польщі може бути ухвалений новий закон про податок з продажу, що може знизити рентабельність у роздрібній торгівлі та призвести до консолідації галузі.

У Скандинавії найбільший обсяг нового будівництва відмічено у Фінляндії – приблизно 465 000 кв. м, або 22% від існуючої пропозиції.

У Західній Європі через відсутність пропозиції на проекти щодо розширення та реконструкції існуючих об'єктів припадає близько чверті від загального обсягу будівництва. Нині показник становить 440 700 кв. м. у Франції, 425 700 кв. м. в Італії та 126 800 кв. м. у Німеччині.

Ендрю Фіппс, директор відділу досліджень ринку торгових приміщень CBRE у Великій Британії та у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, прокоментував:

«На ринках, що розвиваються, таких як Туреччина і Росія, у першій половині 2016 року кількість завершених проектів будівництва торгових центрів скоротилася, особливо в Росії, де пік девелоперської активності припав на 2014 і 2015 роки завдяки заснованому на нафтових доходах попиту з боку інвесторів. Проте ми спостерігаємо, зокрема, у Великій Британії, тенденцію до розширення та реконструкції існуючих центрів. У найближчі кілька років такі проекти становитимуть понад 20% нових торгових центрів».

За матеріалами CBRE