17-10-2023

Відновлення попиту на оренду офісів в Україні

офісні будівлі

Експерти прогнозують покращення ситуації на ринку офісної нерухомості в Україні до кінця року. Вакантні офіси починають заповнюватись, і ставки на оренду перестають знижуватися.

Підвищення попиту

У 2023 році на ринку нерухомості Києва було зафіксовано рекорд з вакантності офісних приміщень – 21%. Однак цей показник, мабуть, залишиться найвищим в історії. Важливо відзначити, що незважаючи на складну економічну ситуацію та військові дії, настрої у бізнесі поступово покращуються. Підприємці виявляють готовність наймати нових співробітників та шукають додаткові офісні площі.

Згідно з Анастасією Качан, старшим консультантом з офісної нерухомості CBRE Ukraine, у першому півріччі 2023 року в оренду було здано близько 69 тисяч квадратних метрів офісних приміщень. Це, звичайно, менше, ніж у попередньому році, але примітно, що близько 15% нових орендних угод – це відновлення діючих договорів оренди.

Умови оренди

Одне з головних питань, що стоять перед орендарями та орендодавцями – це розмір орендної плати. Вона встановлюється у валюті та розраховується за курсом Національного банку України. Наразі умови оренди обговорюються індивідуально з кожною компанією.

За словами Носаченка з Colliers Ukraine, навіть траплялися випадки, коли власники нерухомості не нараховували орендну плату в перші місяці повномасштабного вторгнення. p align="justify"> Пільгові умови оренди в даний час надаються терміном від одного місяця до півроку, після чого сторони знову сідають за стіл переговорів. Розмір знижки залежить від сектора, в якому працює компанія-орендар, умов у договорі оренди та рівня вакантності у бізнес-центрі. У середньому розмір знижок варіюється від 10% до 30%.

Позитивний настрій бізнесу

Більше половини компаній, опитаних Європейською бізнес-асоціацією, відзначають позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2024 році. Це свідчить, що бізнес починає почуватися впевненіше та готовий розглядати довгострокове планування. Можливо, деякі компанії навіть готові підписати довгострокові договори оренди на 5-7 років. Але такі випадки залишаться винятком.

Прогноз

Анастасія Качан із CBRE Ukraine прогнозує, що попит на оренду офісів повільно відновлюватиметься до кінця року і, можливо, навіть покращиться. Підвищення впевненості бізнесу сприятиме зменшенню рівня вакантності та зниженню розмірів знижок. Україна поступово виходить із кризи, і ринок офісної нерухомості починає переходити до нового етапу розвитку.

Раніше повідомлялося, що у вересні 2023 року відзначено підвищення індексу ділової активності в Україні

Джерело: Zagorodna.com

Підготував: Олександр Бєлов